Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Χωρίς αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας

Χαρίτσης: Χωρίς αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας
«Αν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα, είναι βέβαιο ότι λίγο αργότερα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο νέων μέτρων λιτότητας», αναφέρει ο Α. Χαρίτσης

Χωρίς αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Α. Χαρίστης.
«Χωρίς αλλαγή πολιτικής, θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που παραπέμπει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το 2022», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Αφού σημειώνει πως αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και πως κάθε απόφαση για επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, αναφέρει ότι «η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να τις δημοσιοποιήσει, παρότι της το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει δια της κοινοβουλευτικής οδού, υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Και δείχνει ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι την επιτροπή για να καλύψει τις δικές της αποτυχίες στην διαχείριση της πανδημίας».
Κατά τον ίδιο, σημαντικό είναι το άνοιγμα της αγοράς να προχωρήσει βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου.
«Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, φανερώνουν την παντελή έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού επιτελείου.Σε κάθε περίπτωση η ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μόνη που δείχνει να μην το καταλαβαίνει, είναι η κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.

Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν περάσει από το στάδιο της αγωνίας σε αυτό της απόγνωσης. Καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους, που διαρκώς συσσωρεύονται, αλλά και τα προσωπικά και οικογενειακά τους έξοδα διαβίωσης. Αναγκάζονται να λειτουργήσουν ανοιγοκλείνοντας, χωρίς καμία προετοιμασία, και με μέτρα όπως το click away, που αποδείχθηκε καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ αντιμετωπίζουν έναν διαρκή εμπαιγμό από την κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να τους στηρίξει με απευθείας ρευστότητα. Η περίφημη μετάθεση κάποιων υποχρεώσεων απλά μεταθέτει το πρόβλημα για λίγους μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

Τα απαραίτητα μέτρα

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, όπως αυτές που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Και εξηγεί «μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλάμβανε και διαγραφή μέρους του αρχικού κεφαλαίου».
Προσθέτει πως «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να υλοποιήσει στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά μέτρα. Όπως την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».

Για τα εμβόλια

Σημαντικό όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το εμβόλιο, σημειώνει ο κ. Χαρίτσης και συμπληρώνει ότι και ο ίδιος θα το κάνει όταν έρθει η σειρά του.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, είναι κρίσιμο «είναι να υπάρξει επιτέλους συντονισμός και σοβαρότητα από την κυβέρνηση ώστε οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν εγκαίρως και αξιόπιστα».
Στη χώρα μας, όπως σημειώνει, « είναι εμβολιασμένο μόλις το 0,77% του πληθυσμού. Απέχουμε δηλαδή σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης, στο 1,2%».
«Για αυτό και επιμένουμε στην υπέρβαση της πατέντας, εφόσον μάλιστα οι έρευνες των εμβολίων χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιους πόρους», εξηγεί και προσθέτει πως πρέπει, όπως ζητάνε και οι ίδιοι οι υγειονομικοί, να ενισχυθούν οι προσλήψεις και να εμπλακούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία.

Νέα μέτρα λιτότητας αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η άρνηση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα λειτουργούσε ως οδηγός και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα.
Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με την κατάρρευση του εισοδήματος επιχειρήσεων και ιδιωτών, διάλυση των εσόδων του κράτους και εκτίναξη του χρέους. Ακόμη και οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, απευθύνουν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν τώρα όσο περισσότερο μπορούν για έξοδο από την κρίση. Αντί όμως η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει για να κρατήσει όρθια την οικονομία, ψάχνει ευκαιρία να καταργήσει κι αυτές ακόμη τις ελλιπείς ενισχύσεις».
Εκτιμά πως «αν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα, είναι βέβαιο ότι λίγο αργότερα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο νέων μέτρων λιτότητας».

Για το θέμα φύλαξης των πανεπιστημίων

«Η κυβέρνηση αναμένει έντονες αντιδράσεις στο σχέδιό της για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και απαντά με τον μόνο τρόπο που ξέρει: ακραία καταστολή και χυδαία συκοφάντηση. Όχι μόνο αδιαφορεί για την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά δεν διστάζει να δυσφημίζει ως «κέντρα ανομίας» τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, που με λειψή κρατική βοήθεια παράγουν εξαιρετικό επιστημονικό και διδακτικό έργο. Την ίδια στιγμή, ενώ μιλά υποκριτικά για «αριστεία», υποβαθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των επιστημόνων και κλείνει το μάτι σε ιδιωτικά κολέγια χαμηλής ποιότητας», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.
Τονίζει δε, πως «υπερασπιζόμαστε σταθερά το δικαίωμα όλων σε ποιοτική, δημόσια παιδεία. Και σε αυτό έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα που παρατηρείται μεταξύ των τάσεων του κόμματος και αν η αποχή του δείχνει ότι διαφωνεί, απαντά πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, που αναμένεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε.
Την ίδια στιγμή διογκώνεται η κοινωνική αγωνία και οργή για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.
Αλίμονο αν ένα δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς δεν συζητά στο εσωτερικό του αυτές τις εξελίξεις.
Το κρίσιμο είναι αυτοί οι προβληματισμοί να οδηγούν σε μια προωθητική συνισταμένη και όχι σε εσωστρέφεια. Θα προχωρήσουμε μπροστά διαμορφώνοντας μια προγραμματική πρόταση που θα ακουμπάει στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό είναι το ζητούμενο για μια πολιτική παράταξη που εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία».
«Προσωπικά επιδιώκω με τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μου να συνεισφέρω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης