Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Maduro καλεί τον Biden να «αλλάξουν σελίδα» στις διπλωματικές σχέσεις

Βενεζουέλα: Ο Maduro καλεί τον Biden να «αλλάξουν σελίδα» στις διπλωματικές σχέσεις
Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε νέο δρόμο στις σχέσεις μας με την κυβέρνηση Biden, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου, της επικοινωνίας και της κατανόησης
Σχετικά Άρθρα

Κάλεσμα από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nikolas Maduro είχε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ώστε να «γυρίσουν τη σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας τον ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει ένα «νέο δρόμο» στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, που διακόπηκαν πριν από δύο χρόνια.
«Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε νέο δρόμο στις σχέσεις μας με την κυβέρνηση Biden, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου, της επικοινωνίας και της κατανόησης», τόνισε ο Maduro κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε υποστηρικτές του.
«Η Βενεζουέλα, αυτή η Βενεζουέλα του 21ου αιώνα, μπολιβαριανή και επαναστατική, είναι έτοιμη να γυρίσει τη σελίδα», να αφήσει πίσω τις συγκρούσεις με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump, συνέχισε.

Στο κόκκινο οι σχέσεις Maduro - Trump

Η κυβέρνηση Trump επέβαλε σαρωτικές, παραλυτικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού της τομέα από το 2019, για να ανατρέψει το σοσιαλιστικό καθεστώς του Maduro, που χαρακτήριζε «δικτάτορα».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε, ακολουθούμενη από αυτές περίπου 50 άλλων χωρών, τον Huan Guaido, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Ο Guaido αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου 2019, κατηγορώντας τον Maduro ότι κέρδισε «με απάτη» τις προεδρικές εκλογές του 2018, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.
«Πριν από δύο χρόνια, αναγκάστηκα να αντιδράσω με ισχύ και με αξιοπρέπεια και ως αρχηγός του κράτους να διακόψω όλες τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την τότε αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο Maduro στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες. Πλέον όμως «ο Trump έφυγε», πρόσθεσε με ικανοποίηση.
Όταν επικράτησε ο Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ, ο Maduro τον συνεχάρη και δήλωσε έτοιμος «για διάλογο και συνεννόηση με τον λαό και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Επανέλαβε τη θέση αυτή τον Δεκέμβριο.

Στήριξη της Ουάσινγκτον στον Guaido

Πάντως ο Antony Blinken, που έχει ονομαστεί από τον Joe Biden επόμενος υπουργός Εξωτερικών κι αναμένει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Guaido. Ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τον Maduro «βάρβαρο δικτάτορα».
Η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης καταγράφεται παρότι οι τσαβίστας ανέκτησαν την πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας και σε αυτή τη διαδικασία απάτη και νοθεία. Οι εκλογές δεν αναγνωρίστηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής που τάσσονται εναντίον του Maduro.

Κατηγορίες κατά του Guaido για διαφθορά

Αν και δεν μοιάζει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση Biden θα φανεί πιο διαλλακτική από την προηγούμενη και θα ταχθεί υπέρ της διεθνούς μεσολάβησης για να υπάρξει προοδευτική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα. Η διεθνής μεσολάβηση ήταν άκαρπη στο παρελθόν.
Ο Guaido από την πλευρά του υπερασπίζεται τη συνέχεια της προηγούμενης Βουλής, η οποία ελεγχόταν από την αντιπολίτευση και στην οποία ήταν πρόεδρος• με αυτή του την ιδιότητα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός αρχηγός του κράτους. Ο πρόεδρος της νέας Βουλής της Βενεζουέλας, ο Horhe Rondrigez, κατηγόρησε εκ νέου χθες Σάββατο τον Guaido για διαφθορά, επικαλούμενος ιδίως δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post για φερόμενες ατασθαλίες με κεφάλαια και πόρους της Βενεζουέλας στο εξωτερικό αξίας 40 δισεκ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2015 εξαιτίας της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με ορισμένες εκτιμήσεις να τον ανεβάζουν σε πάνω από 4.000% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης