Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα κατεύθυνση η ΕΚΤ, αναθεωρεί τους δείκτες για το πανδημικό πρόγραμμα

Προς νέα κατεύθυνση η ΕΚΤ, αναθεωρεί τους δείκτες για το πανδημικό πρόγραμμα
Προς νέα κατεύθυνση φαίνεται πως οδεύει η ΕΚΤ...
Σχετικά Άρθρα

Προς νέα κατεύθυνση φαίνεται πως οδεύει η ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τους δείκτες άσκησης νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην επόμενη συνεδρίαση των στελεχών της, αναμένεται να αναθεωρήσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού για τις πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» για να βοηθήσει το μπλοκ να ανακάμψει από το οικονομικό σοκ της πανδημίας, αλλά ποτέ δεν εξήγησε το πώς.
Το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς καθορίζει πόσα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του καθεστώτος άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας – κάτι το οποίο αξιολογούν οι αγορές.
Όπως λοιπόν αποκαλύπτει το Reuters, στις 10-11 Μαρτίου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αξιολογήσουν ποιους δείκτες θα συμπεριλάβουν για την αναθεώρηση ή μη της νομισματικής πολιτικής.
Φυσικά, δεν αναμένεται να επιτευχθεί εύκολα ομοφωνία.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ χρησιμοποιούσε έναν συγκεκριμένο δείκτη που αφορούσε τις προσδοκίες για το πού θα κινηθεί ο πληθωρισμός βάσει της αγοράς.
Ωστόσο, η νυν πρόεδρος, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προβλημάτισε τους μετέχοντες στην αγορά, κάνοντας λόγο για μια πιο ολιστική προσέγγιση με τη χρήση περισσότερων δεικτών.
Σημειώνεται ότι η Lagarde προέβη σε αυτή την αποκάλυψη καθώς προσπαθούσε να αποκρούσει τις αιτιάσεις ότι η ΕΚΤ περιορίζει τις αποδόσεις ή τα spreads των ομολόγων.
Βέβαια, δεν μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση της πολιτικής 20-21 Ιανουαρίου δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Ο φάκελος PEPP

Κάποιοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θεωρούν πως τα spreads στα ομόλογα των κρατών μελών –η διαφορά στις αποδόσεις του γερμανικού bund, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, από τα υπόλοιπα– και τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού ήταν οι δύο πιο σχετικοί δείκτες, ανέφερε μια πηγή.
Πράγματι, ήταν οι μοναδικοί που ανέφερε η Lagarde κατά τη συνέντευξη Τύπου της.
Ωστόσο, απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές, καθώς τα spreads μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκαν επειδή η ΕΚΤ δεν δεσμεύθηκε να εξαντλήσει το πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP).
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «εάν δύνανται διατηρηθούν οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης με ροές αγοράς περιουσιακών στοιχείων που δεν εξαντλούν το PEPP, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πόροι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης