Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα υιοθετεί πιο θετικό τόνο στην προσέγγισή της προς την κυβέρνηση Biden

Η Κίνα υιοθετεί πιο θετικό τόνο στην προσέγγισή της προς την κυβέρνηση Biden
Άνοιγμα του Πεκίνου προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η Κίνα υιοθέτησε ένα πιο θετικό τόνο προς τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Biden, λέγοντας ότι «οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων» και υποβαθμίζοντας εκνευρισμούς του παρελθόντος ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας που δηλητηριάστηκε από την προεδρία του Trump.

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη θητεία του Trump

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη θητεία του Trump, ο οποίος ενεπλάκη σε εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο με τον ασιατικό γίγαντα.
Ο Biden, αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις σε βάρος του Πεκίνου αλλά με μια πιο συμβατική και πολυμερή προσέγγιση.
«Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Trump, ιδιαίτερα (ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo), τοποθέτησε πάρα πολλές νάρκες που πρέπει να απομακρυνθούν, έκαψε πάρα πολλές γέφυρες που πρέπει να ξαναχτιστούν, κατέστρεψε παρά πολλούς δρόμους που πρέπει να αποκατασταθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Hua Chunying.
«Πιστεύω ότι εάν και οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθεια, οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, χρησιμοποιώντας μια φράση που ‘αγκαλιάστηκε’ από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον παρευρέθη στην ορκωμοσία του Biden με επίσημη πρόσκληση, κάτι που έγινε για πρώτη φορά και αποτέλεσε ένδειξη ότι η κυβέρνηση του νέου προέδρου θα συνεχίσει την αυξημένη στήριξη του Trump προς τη νησιωτική χώρα, που το Πεκίνο υποστηρίζει ότι είναι μέρος της Κίνας.

Κυρώσεις σε αμερικανούς αξιωματούχους

Επίσης η νέα κυβέρνηση του Biden επέκρινε την κίνηση της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις σε 28 πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Trump, μεταξύ των οποίων και του Pompeo -και μάλιστα μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του Biden -χαρακτηρίζοντας την κίνηση «αντιπαραγωγική και κυνική».
Ερωτηθείσα και για τα δύο αυτά ζητήματα, η Hua Chunying υπεραμύνθηκε των κυρώσεων και επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στην όποια επίσημη επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.
Δήλωσε ότι η Κίνα θα ανταπαντήσει σε όποιες κινήσεις υπονομεύουν την κυριαρχία της ή τα συμφέροντά της.
Ωστόσο, η Hua Chunying, που δήλωσε ότι παρακολούθησε την ορκωμοσία στο CNN, ζήτησε επίσης κατ’ επανάληψη συνεργασία και κατανόηση.
«Ο πρόεδρος Biden ανέφερε επίσης στην ομιλία της ορκωμοσίας του ότι οι Αμερικανοί έχουν πολλά να επουλώσουν, πολλά να αποκαταστήσουν.
Αυτό είναι ακριβώς που χρειάζονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε η ίδια.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης