Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεφτά μόνο για τουρισμό και εστίαση έχει ο προϋπολογισμός - Τα μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι

Λεφτά μόνο για τουρισμό και εστίαση έχει ο προϋπολογισμός - Τα μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι
Επέκταση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων για το μήνα Μάρτιο, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
Επέκταση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων για το μήνα Μάρτιο, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τουρισμό και εστίαση στην βάση των αντοχών του προϋπολογισμού.
Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα κινείται πλέον σε δύο άξονες: Τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τους κλάδους που ανοίγουν, όπως το λιανεμπόριο, και την μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς που εξακολουθούν να βάλλονται από την πανδημική κρίση.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι στη πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος βρίσκονται ο τουρισμός και η εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε «καραντίνα», πράγμα που θα επιδεινώσει την οικονομική τους στενότητα και θα θέσει χιλιάδες επιχειρήσεις στη ζώνη υψηλού κινδύνου για «λουκέτο» και μαζικές απολύσεις.

Απώλειες δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2020 οι απώλειες στο τουρισμό και την εστίαση ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Αν και το σχέδιο δράσης για τη διάσωση και την ανάκαμψη των συγκεκριμένων κλάδων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τα σενάρια προβλέπουν μεταξύ άλλων:
Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου το Μάρτιο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τους επόμενους μήνες.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει «κλειδώσει» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου.
Το δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.
Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ 13% στο τουρισμό ισχύει για τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή.
Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% ενώ για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%. Για την εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η μετάταξη του ΦΠΑ στο συντελεστή 6% όπως ζητούν οι φορείς απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών καθώς απαιτεί ειδική άδεια από την ΕΕ και σύμφωνη γνώμη των θεσμών οι οποίοι είναι αρνητικοί σε μια τέτοια ρύθμιση.

Επιδότηση εισφορών

Επιδότηση έως και 100% των ασφαλιστικών εισφορών μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών επιδομάτων με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 ύψους 700 εκ. ευρώ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μάρτιο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό από το νέο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων θα διοχετευτεί στο τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.
Επίσης εξετάζεται η αναδρομική διαγραφή του 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.
Κλιμακωτή επιδότηση των τόκων των δανείων με διάρκεια 9 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2».
Στο τραπέζι υπάρχει επίσης σενάριο για «κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου και το 2021 αλλά νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης