Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βουτιά στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα το 2020

Βουτιά στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα το 2020

Αυξήθηκε ο αριθμός των καρτών σε κυκλοφορία

Περιορίστηκε η αξία και ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες συντελέστηκαν το 2020 κυρίως όπως όλα δείχνουν λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που επέφερε ο Covid.
Το γεγονός αυτό ίσως και να οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην αλλαγή πλεύσης όσον αφορά το αφορολόγητο μέσω κατανάλωσης με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μείωση ιδιαίτερα στην αξία των συναλλαγών είναι εμφανής το α εξάμηνο του 2020.
Την ίδια στιγμή πολύ χαμηλό είναι το όριο της απάτης που επιχειρείται σε συναλλαγές πλαστικού χρήματος.

Αυξήθηκαν οι … κάρτες

Ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε μικρή αύξηση το α΄ εξάμηνο 2020 κατά 189 χιλ. (+1%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019, και ανήλθε σε 18,2 εκατ. κάρτες.
Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την έκδοση νέων πιστωτικών καρτών κατά 133 χιλ. κάρτες (+5%), ενώ οι χρεωστικές κάρτες παραμένουν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 56 χιλ. κάρτες (+0,3%), συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο 2019.
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2020 καταγράφεται σταθερό ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών καρτών (85%) και των πιστωτικών καρτών (15%) επί του συνόλου των καρτών πληρωμών, αντίστοιχο με το προηγούμενο εξάμηνο.
Τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄ εξάμηνο 2020 μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 531,9 εκατ. παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1%

Η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 30,5 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 13%

Όσον αφορά στο μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, εμφανίζεται μειωμένος στις 29 συναλλαγές από τις 30 συναλλαγές του προηγούμενου εξαμήνου.
Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 31 συναλλαγές όπως και το προηγούμενο εξάμηνο.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στις 21 συναλλαγές για τρίτο διαδοχικό εξάμηνο

Η πτώση

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.671 ευρώ.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 14%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.794 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε σε 988 ευρώ.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 57 ευρώ
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 59 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 13% ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε 47 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Απάτη στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

Η παρακολούθηση της εξέλιξης της απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών εντάσσεται στο πλαίσιο της διατήρησης περιβάλλοντος εμπιστοσύνης του συναλλακτικού κοινού στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Αντιπροσωπευτικοί δείκτες της έντασης της απάτης αποτελούν η αναλογία των περιστατικών απάτης και της αντίστοιχης αξίας τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με κάρτες. Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο 2020 στο επίπεδο του 0,03% και αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3,3 χιλ. συναλλαγές

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης