Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε πλάκα 1.500 ετών, με την αρχαία ελληνική επιγραφή «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία»

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε πλάκα 1.500 ετών, με την αρχαία ελληνική επιγραφή «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία»
Η κυριαρχία του Χριστιανισμού είχε ως αποτέλεσμα να χτιστούν πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια σε ολόκληρο το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Η φράση που χρησιμοποιούνταν από τους χριστιανούς για να ξορκίζει τα κακά πνεύματα και να κρατά μακριά όπως πίστευαν το κακό μάτι (βασκανία), ή για άλλους μια δεισιδαιμονία Ελλήνων και Ρωμαίων, βρέθηκε πάνω από την πόρτα μιας εκκλησίας με περίτεχνα ψηφιδωτά πλακάκια με γεωμετρικά σχέδια, που χτίστηκε στο Ισραήλ πριν από 1.500 χρόνια.
Την σκαλισμένη πάνω σε πέτρα επιγραφή, εντόπισε ομάδα αρχαιολόγων σε ανασκαφή στο βόρειοανατολικό τμήμα  της χώρας στα ερείπια μιας μεγαλοπρεπούς άλλοτε βυζαντινής εκκλησίας, χτισμένης πιθανότατα κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο.
Η εκκλησία ήρθε στο φως κατά τις υποχρεωτικές ανασκαφές για να περάσει ο νέος δρόμος για την κοιλάδα Τζέζρεελ ανάμεσα στις σύγχρονες πόλεις Αφούλα και Μπέιτ Σίαν.
Ο δρ Wallid Atrash της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό Ετ-Ταϊγίμπα και έρχεται να προστεθεί στα άλλα ευρήματα που πιστοποιούν τις δραστηριότητες των χριστιανών στην περιοχή».
δσφε.jpg
Από εκκλησία η επιγραφή και όχι μοναστήρι

Η ομάδα είναι σίγουρη πως η επιγραφή προέρχεται από εκκλησία και όχι από κάποιο μοναστήρι αφού, όπως διευκρινίζει η αρχαιολόγος Yardena Alexander ήταν οι εκκλησίες που χαιρετούσαν και ευλογούσαν τους πιστούς στην είσοδό τους και όχι τα μοναστήρια.
Επίσης, οι αρχαιολόγοι είναι σχεδόν σίγουροι, πως η ενεπίγραφη πέτρα ήταν ένα «ανακυκλωμένο» αντικείμενο που μετακινήθηκε από μια άλλη τοποθεσία στην εκκλησία που εντοπίστηκε.
Ο Χριστιανισμός έγινε κυρίαρχη θρησκεία στο Ισραήλ κατά τη Βυζαντινή εποχή μετά την κατοχή της χώρας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η κυριαρχία του Χριστιανισμού είχε ως αποτέλεσμα να χτιστούν πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια σε ολόκληρο το εβραϊκό έθνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement