Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές οι χώρες του Κόλπου στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Biden

Επιφυλακτικές οι χώρες του Κόλπου στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Biden
Ο Biden αναμένεται να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική στην Μέση Ανατολή

Ο Τύπος στις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου δέχθηκε σήμερα 21/11 χωρίς ενθουσιασμό την ορκωμοσία του J. Biden στην προεδρία των ΗΠΑ, διερωτώμενος αν θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του B. Obama, την οποία οι χώρες της περιοχής θεωρούν συμβιβαστική προς το Ιράν.
Οι ηγέτες του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Κουβέιτ συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ενώ αυτοί της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν, των δύο άλλων χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, δεν το έχουν πράξει ακόμη.
«Αντίο Trump, καλώς ήλθες Biden», ήταν ο λιτός τίτλος του Σαουδάραβα χρονικογράφου Al Rasid στην εφημερίδα Asharq al Awsat.
Όπως και πολλοί άλλοι αρθρογράφοι στον Κόλπο, που συνήθως πρόσκεινται στα καθεστώτα, ο Al Rasid αναφέρει πως φοβάται ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι ίδια με αυτή του Obama.
Αντίθετα με τον Trump, ο οποίος υιοθέτησε την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» απέναντι στο Ιράν, ο Biden αναμένεται να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική.
Υπό τον Trump οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δολοφόνησαν τον Ιρανό στρατηγό Q. Soleimani, υπεύθυνο για τη στρατηγική της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Στο Μπαχρέιν η εφημερίδα Akhbar A Khaleej εκφράζει τη λύπη της για την αποχώρηση του Trump, υπογραμμίζοντας ότι του αξίζει «αναγνώριση και ευχαριστίες».
«Οι θέσεις του Trump για το Ιράν δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα και θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση Biden να τις αλλάξει εντελώς», εκτιμά ο αρθοργράφος της εφημερίδας S. Zahra.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση Obama στήριξε «καταστροφικές δυνάμεις στις αραβικές χώρες, επιζητώντας να τους δώσει εξουσία», αναφερόμενος στη φερόμενη στήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και αλλού.
Λίγε ώρες προτού αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ ο Trump απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον βασιλιά του Μπαχρέιν Al Khalifa.
Η σαουδαραβική εφημερίδα Okaz διερωτάται αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα «αγκαλιάσει τους συμμάχους της», που είναι οι αραβικές χώρες του Κόλπου, ή αν «θα ανανεώσει (τους δεσμούς της) με τους εχθρούς τους», το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης