Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Τα τρία θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΕ: Τα τρία θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Τα στελέχη του μεταλλαγμένου ιού, η επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών και το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την πανδημία
Σχετικά Άρθρα

Η αντιμετώπιση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, η υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου γα μια νέα διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την παραπάνω ατζέντα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αυστηροποιούν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θεωρούνται πιο μεταδοτικά.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να θέσει σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:30 το βράδυ, ενώ στη Γαλλία η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 από το Σάββατο και μετά.

Εσωτερική αγορά

Όμως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για τη διατήρηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, κυρίως για τη μεταφορά προϊόντων από χώρα σε χώρα.
Οι Γερμανοί προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP.
Η Γαλλία τάσσεται υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

Μεταλλάξεις

Προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του κορωνοϊού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς.
Επίσης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ως τον Μάρτιο το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 80 ετών.
Οι 27 χώρες πρέπει να συζητήσουν τους φιλόδοξους αυτούς στόχους την ώρα που σημειώνονται καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech.

Προμήθεια εμβολίων

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Pfizer την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της προκάλεσε την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, ενώ η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις. Προχθές, Τρίτη η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας.
«Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο και χρειαζόμαστε αυτές τις δόσεις τώρα», δήλωσε χθες, Τετάρτη (20/1), η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, την οποία είχε διαβεβαιώσει η Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα ότι, παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech άδεια χρήσης στην ΕΕ έχει λάβει και αυτό της Moderna, ενώ αναμένεται ως τα τέλη του μήνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης