Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Standard & Poor’s: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM θα έχει θετική επίδραση στις αξιολογήσεις των κυβερνήσεων – Θα μπορέσει να αναβαθμιστεί η Ελλάδα εάν τα 25 δισ. της 2ης δόσης προς τις τράπεζες δεν περάσουν στο χρέος;

tags :
Standard & Poor’s: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM θα έχει θετική επίδραση στις αξιολογήσεις των κυβερνήσεων – Θα  μπορέσει να αναβαθμιστεί η Ελλάδα εάν τα 25 δισ. της 2ης δόσης προς τις τράπεζες δεν περάσουν στο χρέος;
Η πρόταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, τον ESM, για την άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για τις αξιολογήσεις των κρατών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, στην τελευταία ανάλυση του, επισημαίνοντας ότι έτσι η επίπονη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα επιβαρύνει τις κυβερνήσεις.
"Η αμοιβαιοποίηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αξιολογήσεων των κυβερνήσεων που λαμβάνουν ενίσχυση, διότι έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση του βάρους του χρέους τους," δήλωσε ο αναλυτής της Standard & Poors, Stefan Best. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μια σταθεροποιητική επίδραση στις αξιολογήσεις μεταξύ κράτους και τραπεζών, στις περιπτώσεις εκείνες, για παράδειγμα, όπου η πιστοληπτική ικανότητα ενός κράτους περιορίζει την ικανότητά του να παρέχει στήριξη στις τράπεζες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, εξετάζεται η προοπτική η επόμενη δόση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ύψους 25 δις. ευρώ, να μην περάσουν στο ελληνικό χρέος αλλά την διαδικασία να την αναλάβει το ESM. Το ελληνικό κράτος μέσω των πρώτων 25 δις ευρώ θα είναι στρατηγικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών ενώ με τα υπόλοιπα 25 δις ευρώ ο ESM θα είναι συμμέτοχος μαζί με το ελληνικό κράτος στις ελληνικές τράπεζες.  Προφανώς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπου θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα η Ελλάδα θα προσπαθήσει και τα 50 δις ευρώ να μην περάσουν από το χρέος.
Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο, εάν ο ESM θα υποστηρίξει τις αξιολογήσεις των στον ίδιο βαθμό όπως και για τις κυβερνήσεις. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους της βοήθειας, καθώς και τις προϋποθέσεις χρήσης των κεφαλαίων του από τις ίδιες τις τράπεζες.  Άμεση παρέμβαση του ESM, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογούμενους θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαιτεί από τις τράπεζες τη στάση πληρωμών προς τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, αλλά ίσως ακόμη και τις εξασφαλισμένες κατηγορίες υποχρεώσεων, αναφέρει ο S&P.
Οι επιπτώσεις στη βαθμολογία των τραπεζών δεν είναι ακόμη βέβαιες, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το πώς θα κατανεμηθεί το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ των κυβερνήσεων, υπό ποιες συνθήκες οι τράπεζες θα λάβουν την υποστήριξη, και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης τραπεζών, καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης