Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα - κόλαφος για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

tags :
Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα - κόλαφος για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έγινε στο πλαίσιο της έγκρισης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας
Σχετικά Άρθρα
Απόφαση-κόλαφο στην Τουρκία με αντικείμενο την προκλητική της στάση και την απειλή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστά η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας την Πέμπη 21 Ιανουαρίου 2021.
Το εν λόγω ηχηρό μήνυμα των Ευρωπαίων βουλευτών συμπίπτει με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στις Βρυξέλλες σήμερα 21 και αύριο 22 Ιανουαρίου 2021
Η εν λόγω επίσκεψη έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με τη χώρα μας η οποία έχει καθοριστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2021.

Καταδίκη

Στο ψήφισμα για πιο ισχυρή αμυντική πολιτική, που εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 180 κατά και 119 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία και καταδικάζουν απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και τις απειλές της Τουρκίας όσον αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά κρατών-μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημειώνεται σχετικά, «οι μονομερείς ενέργειες υπό την ηγεσία της Τουρκίας παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επηρεάζουν άμεσα το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων κρατών-μελών»
Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της και ζητώντας μια νέα συνολική στρατηγική ΕΕ-Τουρκίας.

Nagorno-Karabakh

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών μπαίνει η Άγκυρα και για την στρατιωτική εμπλοκή της στο Nagorno-Karabakh.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται με ανησυχία «η στρατιωτική συμμετοχή τρίτων χωρών στη σύγκρουση και ιδίως τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την παρέμβαση της Τουρκίας».
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την παρουσία ξένων μαχητών και την χρήση πυρομαχικών διασποράς και βομβών φωσφόρου καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα πολέμου στο Nagorno-Karabakh και για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στη σύγκρουση.

Ανατολική Μεσόγειος

Καταπέλτης για την Τουρκία όμως αποτελεί και η ψήφιση της ετήσιας έκθεσης Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο.
Οι Ευρωπαίοι βουλευτές επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν παγώσει επισήμως, υπό το πρίσμα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και των προκλήσεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι δε, της άποψης ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν μπορούν να βασίζονται σε μια απατηλή και απαρχαιωμένη, όπως την χαρακτηρίζουν, διαδικασία προσχώρησης.

Αποφυγή προκλήσεων

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι αποτελεί κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της και την Τουρκία να δημιουργηθεί ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι ο ουσιαστικός διάλογος που πρέπει να επικρατήσει για τη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποφυγή οποιασδήποτε μονομερούς πρόκλησης, κατά μείζονα λόγο από στρατιωτικές, ναυτικές ή αεροπορικές δράσεις μνημονεύοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξαγωγές όπλων

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνει ότι η Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 29 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο μια πρωτοβουλίας που θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να σταματήσουν τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης

Επιπρόσθετα, καταδικάζεται απερίφραστα η υπογραφή των δύο μνημονίων συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και για μια ολοκληρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τον στρατιωτικό τομέα, τα οποία αλληλοσυνδέονται και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης