Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lidl: Bonus 200 δολ. σε όσους εργαζόμενους στις ΗΠΑ έχουν κάνει εμβόλιο

Lidl: Bonus 200 δολ. σε όσους εργαζόμενους στις ΗΠΑ έχουν κάνει εμβόλιο

Νέα (και επικίνδυνα κατά πολλούς) εργασιακά ήθη κομίζει η πανδημία - Κίνδυνος για αντισυνταγματικές διακρίσεις μεταξύ των πολιτών

Σχετικά Άρθρα
Θα προσφέρει bonus επιπλέον 200 δολ. σε όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ που επιλέγουν να λάβουν το εμβόλιο για τον ιό Covid-19, καθώς οι πολιτείες διευρύνουν τα προγράμματα εμβολιασμών δήλωσε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου η γερμανική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Lidl.
Η εν λόγω ανακοίνωση ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις από τους συνεργάτες της Aldi και της Dollar General καθώς και της εταιρείας delivery ειδών παντοπωλείου Instacart.
Αυτό σύμφωνα με νομικούς κύκλους γεννά ερωτήματα κατά πόσον αποτελεί παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας και εισάγει απαράδεκτους διαχωρισμούς και διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων καθώς αφορά ζητήματα που άπτονται της προστασίας της ατομικής σφαίρας ελευθερίας του κάθε εργαζομένου.

Εμβόλια και απολύσεις

Την ίδια ώρα προβληματική εργοδοτική πολιτική «no jab, no job» (δηλαδή χωρίς εμβολιασμό, δεν έχεις δουλειά) υπονόησε ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει μία μεγάλη επιχείρηση υδραυλικών υπηρεσιών στη Βρετανία συμφωνά με δημοσίευμα του MarketWatch την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, καθώς το εμβόλιο στη Βρετανία δεν είναι υποχρεωτικό, αναγκάστηκε εν τέλει να υπαναχωρήσει.
Ωστόσο η δημόσια συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει για τα καλά σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ανακύπτουν σημαντικά νομικά ζητήματα που αφορούν τη σφαίρα της ατομικής ελευθερίας.

Όπως στην Αφρική

Ο Charlie Mullins, πρόεδρος της Pimlico Plumbers, ιδιωτικής εταιρείας που απασχολεί 400 υπαλλήλους στο Λονδίνο, είπε σε συνέντευξη:
«Χωρίς εμβόλιο, δεν έχει δουλειά…
Όταν πηγαίνουμε στην Αφρική ή τις χώρες της Καραϊβικής κάνουμε υποχρεωτικά εμβόλιο για την ελονοσία.
Δεν το σκεφτόμαστε, απλώς το κάνουμε.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να αποδεχθούμε κάτι μέσα στη χώρα μας που μπορεί να μας σκοτώσει όταν έχουμε το εμβόλιο να το σταματήσουμε;».
Σημειώνεται ότι η θεραπεία κατά της ελονοσίας χορηγείται με ταμπλέτες από το στόμα, αλλά και πάλι η ουσία των αμφιλεγόμενων σχολίων έχει να κάνει με το εάν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό είτε να μπορούν οι επιχειρήσεις να το επιβάλλουν σε εργαζομένους τους το εμβόλιο της Covid-19.

Αναδίπλωση

Η εταιρεία έκτοτε εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του ιδρυτή της.
«Κανείς δεν θα υποχρεωθεί να κάνει το εμβόλιο από την Pimlico.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως εταιρεία πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμοί είναι το εργαλείο μας για το μέλλον, για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς από την Covid-19» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχρεωθεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο και ως εταιρεία όχι μόνο δεν το κάνουμε, αλλά δεν θα μπορούσαμε να ταχθούμε ποτέ υπέρ μίας τέτοιας πολιτικής.
Θα ήταν εξοργιστικό» προσθέτει.

Εργασιακές συμβάσεις

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι μια τέτοια μετατροπή στις συμβάσεις χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των εργαζομένων παραβιάζει το εργατικό δίκαιο.
Η Sarah Calderwood, δικηγόρος ειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο στη Slater Heelis, δήλωσε στον τύπο:
«Οι εργοδότες που επιβάλλουν αυτήν την αλλαγή χωρίς τη ρητή ή τη σιωπηρή συμφωνία των εργαζομένων θα παραβίαζαν τη σύμβαση και οι εργαζόμενοι θα είχαν το δικαίωμα να παραιτηθούν και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», σημείωσε.

Αγορά εμβολίων

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει δωρεάν εμβολιασμούς σε ορισμένους πολίτες, αλλά ο επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος υδραυλικός εκατομμυριούχος στη Βρετανία, θέλει να πληρώσει έως 1 εκατομμύριο λίρες (1,37 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει εμβόλια για το προσωπικό του.
«Μόλις καταστεί δυνατή η ιδιωτική αγορά εμβολίων, θα είμαι στην ευχάριστη θέση να πληρώσω για όλο το προσωπικό μας να εμβολιαστεί», επισήμανε
Πρόσθεσε: Στο μέλλον δεν θα απασχολούμε άτομα, εκτός αν έχουν εμβολιαστεί.
Αν θέλουν να καθίσουν στο σπίτι και να μην ζήσουν μια φυσιολογική ζωή τότε, ας μην εμβολιαστούν», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης