Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πώς τα μέτρα που έλαβε η Fed στην πανδημία αύξησαν τα εισοδήματα των πλουσίων

ΗΠΑ: Πώς τα μέτρα που έλαβε η Fed στην πανδημία αύξησαν τα εισοδήματα των πλουσίων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ωφέλησε τους έχοντες και κατέχοντες διευρύνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εκτόξευσε τα ποσοστά ανεργίας και αυτών έχουν βρεθεί άστεγοι στις ΗΠΑ, το 20% των Αμερικανών είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.
Γι’ αυτούς, η μετάβαση στην τηλεργασία ήταν πολύ εύκολη καθώς το επέτρεπε η φύση της εργασίας τους, ενώ η μείωση των επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας της Fed και τα προφανή μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε είχαν ως αποτέλεσμα να αποθησαυρίσουν επιπλέον εισοδήματα.

Στεγαστικά δάνεια

Οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν εκ νέου τους όρους των υποθηκών των ακινήτων τους, ενώ προχώρησαν σε αγορές και επιπλέον ακινήτων για να ξεφύγουν από τις μητροπόλεις, τη στιγμή που οι μετοχές τους που διέθεταν σε διάφορες εταιρείες εκτοξεύονταν στα ύψη.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε «λουκέτο» ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας ενώ εκτιμήσεις κοινωνικών φορέων κάνουν λόγο για εκτόξευση του ποσοστού της ακραίας φτώχειας.

Δημοσιονομικά μέτρα

Τη στιγμή που ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά ένα σημαντικό πακέτο μέτρων τόνωσης. για τους πληγέντες από την πανδημία, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, δίνοντας από την αρχή κιόλας της θητείας του το στίγμα για την πολιτική στο μέτωπο της πανδημίας, από πολλές πλευρές εκφράζονται ανησυχίες για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ.
Τα μέτρα της Fed
FEB_BAZZO.PNG

Ρεκόρ 100 ετών

Σημειώνεται ότι το 2020, η εισοδηματική ανισότητα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίο αιώνα .
Η απάντηση της χώρας στην οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από τον κορvναϊό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν και «ποιος έμεινε πίσω», επισημαίνουν.

Ανάκαμψη «σε σχήμα Κ»

«Πιθανότατα δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για να είναι κάποιος πλούσιος στην Αμερική από σήμερα», δήλωσε ο Peter Atwater, αναπληρωτής καθηγητής στο William & Mary, ο οποίος έκανε δημοφιολή την έννοια της ανάκαμψης «σε σχήμα Κ» για να περιγράψει τη ένταση των διαφορών όσον αφορά την ωφέλεια από τις δημόσιες πολιτικές.

Συντομότερη ανάκαμψη

«Πολλά από αυτά που έκαναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν να επιτρέψουν σε αυτούς που ήταν πλουσιότεροι να ανακάμψουν συντομότερα από τις συνέπειες της πανδημίας».
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας
Τους τελευταίους 10 μήνες, τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την ασκηθείσα πολιτική, όπως τεκμηριώνεται από τα στοιχεία.

Μετοχές

Η Fed διευρύνει περισσότερο την διαφορά του πλούτου, αφού προσφέρει χαμηλά επιτόκια στους έχοντες, λόγω των ίδιων πιέσεων που οδήγησαν στην άνοδο της τιμής των μετοχών.
«Εάν ο πλούτος σας κατακτηθεί από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, θα ανακτήσετε τις ζημίες σε χρόνο μηδέν", δήλωσε η Amanda Fischer, διευθύντρια πολιτικής στο Washington Center for Equitable Growth.
«Οι άνθρωποι με το χαμηλότερο εισόδημα που δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν φορολογική δήλωση που έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν».

Δόσεις δανείων

Πέραν από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακή στοιχεία, οι έχοντες έλαβαν και ένα άλλο δώρο
Οι ιδιοκτήτες σπιτιού, ειδικά εκείνοι που είχαν καλό πιστωληπτικό προφίλ βρέθηκαν να επωφελούνται.
Οι αναχρηματοδοτήσεις των δανείωνέχουν επιταχυνθεί σε ταχυτερο ρυθμό από σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της Fannie Mae, επιτρέποντας σε εκατομμύρια δανειολήπτες να μειώσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους.
Οι ανισότητες ως προς τον πλούτο των νοικοκυριών
Fed_Gap.PNG

Αγορά εργασίας και κατοικία

Για όσους βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά…
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό εργασίας των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών με εισοδήματα κάτω των 27.000 δολαρίων ετησίως βρίσκεται μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.
Τον περασμένο μήνα, περίπου 30 εκατομμύρια ενηλίκων ζούσαν σε νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν αρκετά χρήματα για την αγορά των αναγκαίων αγαθών για επιβίωση, μια αύξηση της τάξεως του 28% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις ενήλικες των ΗΠΑ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, ή τις υποθήκες τους, κινδυνεύοντας να μείνουν στο δρόμο μέσα στους επόμενους μήνες.
Η απασχόληση ανά εισοδηματική κατηγορία
fef_employ.PNG

Μικρές επιχειρήσεις

Το κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δεν κατάφερε να μειώσει τη συνεχώς αυξανόμενη ψαλίδα πλουσίων και φτωχότερων Αμερικανών πολιτών.
Με την μείωση των επιτοκίων από τη Fed, οι ρυθμιστές κατάφεραν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι πολίτες που ήταν ελευθεροι επεγγελματίες  βρέθηκαν έρμαια της πανδημίας χωρίς να μπορούν να διασωθούν.
Τα προγράμματα διευκολύνσεων όσον αφορά δάνεια και την καταβολή ενοικίων είχαν επίσης καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και δυσκολίας εφαρμογής.
Η στρατηγική δεκαετιών όπου η ανεξάρτητη Fed «έραβε και έλυνε» όσον αφορά την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων οδήγησε στο παρόν τεράστιο χάσμα όσον αφορά την κατανομή του πλούτου.

Τα εργαλεία

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Fed παραδέχονται πως τα μέρα νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν αποτελούν πανάκεια, ενώ υπογραμμίζουν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει περιορισμένα εργαλεία για την εφαρμογή συγκεκριμένων επιβοηθητικών πολιτικών.

Μέτρα πολιτικής

Η ανισότητα εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε πολλές χώρες, αντί να αμβλύνεται, διευρύνεται.
Αυτό αναφέρουν οι περισσότερες εκθέσεις και έρευνες.
Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενδεχομένως θα πρέπει να εστιάσουν όχι μόνο στην αύξηση των εσόδων ανά νοικοκυριό, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, επισημαίνεται στο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης