Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επιθετική στάση» απέναντι στην Κίνα, θα τηρήσει η υποψήφια διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών του J.Biden

«Επιθετική στάση» απέναντι στην Κίνα, θα τηρήσει η υποψήφια διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών του J.Biden
Η Haines απέφυγε να χαρακτηρίσει «αντίπαλο» την Κίνα, επειδή όμως έχει γίνει πιο επιθετική, τάσσεται υπέρ μιας επιθετικής στάσης «για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», όπως είπε
Σχετικά Άρθρα

Η υποψήφια διευθύντρια των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) Avril Haines δεσμεύτηκε σήμερα 19 Ιανουαρίου να παραμείνει «απολιτική» και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες αυτές, που έμπαιναν συχνά στο στόχαστρο του απερχόμενου προέδρου Donald Trump τα τελευταία χρόνια.
Η Haines, την οποία επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden για να εποπτεύει και να συντονίζει τη δράση της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τους ερευνητές για να καθορίσουν αν οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου επηρεάστηκαν από κάποια ξένη χώρα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «επιθετική» στάση απέναντι στην Κίνα.

Διαφύλαξη της ακεραιότητας των πληροφοριών

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, η DNI πρέπει να επιμείνει στο γεγονός ότι σ’ αυτές (τις υπηρεσίες) η πολιτική δεν έχει καμία θέση», είπε η 51χρονη Haines στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας που θα εγκρίνει τον διορισμό της.
Όταν ρωτήθηκε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει στο FBI ώστε να ταυτοποιήσει και να εξουδετερώσει τις ακροδεξιές ομάδες που οργάνωσαν τα βίαια επεισόδια στο Κογκρέσο, η Haines υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιβάλλει όρια στις υπηρεσίες κατασκοπείας, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τους Αμερικανούς πολίτες.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο «θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν (…) ερευνώντας κυρίως για πιθανές διασυνδέσεις αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό».

Οι εκστρατείες επιρροής της Μόσχας

Στην ερώτηση ενός Γερουσιαστή αν η Ρωσία μπορεί να έπαιξε κάποιον ρόλο στην εισβολή στο Καπιτώλιο, η Haines απάντησε ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι η Μόσχα πραγματοποιούσε «εκστρατείες επιρροής» για να διχάσει και «να προωθήσει τον εξτρεμισμό».
Η Haines απέφυγε να χαρακτηρίσει «αντίπαλο» την Κίνα, είπε όμως ότι η χώρα αυτή έχει γίνει πιο επιθετική, σε σύγκριση με την εποχή της προεδρίας του Barack Obama.
«Τάσσομαι υπέρ μιας επιθετικής στάσης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.
Μεταξύ άλλων, η Haines δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Kassoghi το 2018, την οποία είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Trump. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα παρουσιάζει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο την παραδοσιακή έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για τις «απειλές στον κόσμο», την οποία κατάργησε ο Trump το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης