Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε κόπωση η επενδυτική διάθεση στο ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε κόπωση η επενδυτική διάθεση στο ΧΑ
Η ανοδική κίνηση του ΧΑ που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται
Σοβαρό σκεπτικισμό προκαλεί ο δημοσιονομικός απολογισμός για το 2020, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 18,2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το προϋπολογιζόμενο από πέρσι πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ οδηγούν σε συνολικό δημοσιονομικό άνοιγμα 21,7 δισ. ευρώ για το 2020.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω της ύφεσης και της υπέρβασης των δαπανών λόγω των κονδυλίων που εκταμιεύθηκαν προς τους πληττόμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) από την πανδημία.
Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις καταβολές για τη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας, με το ΚΕΠΕ αλλά και διεθνείς οίκους, όπως η HSBC, να προεξοφλούν ότι και το 1ο τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί η ύφεση!
Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται από την επενδυτική κοινότητα.
Παράλληλα, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων με το λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας του.

Επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Ταυτόχρονα, επισπεύδεται η προκήρυξη έργων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς δεν αναμένεται η άμεση εκταμίευσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. στο οποίο έχουν περιληφθεί.
Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του Γ.Δ. απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά.
Με την αγορά να στρέφει το βλέμμα της στη διαδικασία ανάληψης της Προεδρίας από τον J. Biden προσβλέποντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής σε σχέση με την οικονομική πολιτική του θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αναζήτηση καταλύτη το ελληνικό χρηματιστήριο

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό momentum, με την έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας να έχει τις προϋποθέσεις για εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.
Στο διεθνές περιβάλλον, το υφεσιακό σκηνικό συνεχίζεται στις δυτικές οικονομίες (ΗΠΑ και Ε.Ε.) με τις τεχνολογικές αλλαγές να μετασχηματίζουν καθημερινά τη δομή των οικονομιών τους, τις επιχειρήσεις να τις υιοθετούν με επιταχυνόμενο ρυθμό και τα κράτη να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παρεπόμενες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνες από την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Διαδικασία στην οποία η «αυταρχική» Κίνα αποδεικνύεται, προσώρας τουλάχιστον, πιο αποτελεσματική, με το ΑΕΠ της να τρέχει με +6,5% στο 4ο τρίμηνο του 2020 και να θέτει στόχο στο +8,2% για το 2021 όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. καθυστερούν ακόμη και οι πολίτες τους ευλόγως να δυσανασχετούν!
Σκηνικό που διαμορφώνει προϋποθέσεις για συντήρηση της νευρικότητας στις αγορές όλου του πλανήτη μεταθέτοντας τα αισιόδοξα σενάρια σε μελλοντικό χρόνο…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης