Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke: Αγοράζει κι άλλα κρατικά ομόλογα η Fed, δεν τρομάζει ο πληθωρισμός

tags :
Bernanke: Αγοράζει κι άλλα κρατικά ομόλογα η Fed, δεν τρομάζει ο πληθωρισμός
Πλήρης η στήριξη στην αμερικανική οικονομία από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κράτησε το ίδιο, συμπονετικό, πρόσωπο προς την οικονομία της χώρας και στοχεύει στην επιπλέον στήριξή της.
Ακόμα και για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έκανε λόγο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και πολλές επιλογές. Η αναδιάρθρωση του ελλείμματος του φετινού προϋπολογισμού μετέβαλε τους δείκτες και την απόλυτη τιμή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και έφερε την ανάπτυξη στο 1,6% επί του ΑΕΠ.

Η αγορά αντέδρασε θετικά και ο Ben Bernanke θέλησε να το εκμεταλλευτεί. Για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα, εμφάνισε το καλό του πρόσωπο. Άλλωστε έχει προ πολλού κρύψει στα συρτάρια του τη... μάσκα του σκληρού και άτεγκτου τραπεζίτη.
Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η επιζητούμενη ανάκαμψη. Παραδέχτηκε σαφώς και ρητά ότι αυτή θα έρθει με πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν. Όμως έδωσε και το δικό του στίγμα αισιοδοξίας μέσα σε όλα τ' άλλα. “Τα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι θα υπάρξει αύξηση του ρυθμού ανάκαμψης μέσα στο 2010”, δήλωσε.
Υπεραμύνθηκε σθεναρά της πολιτικής αγοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί σε πιο εκτεταμένη βάση το ερχόμενο διάστημα. Πώς αλλάζουν οι καιροί. Τον Ιούνιο οι αναλυτές αφουγκράζονταν κλίμα αναστολής αγοράς κρατικών ομολόγων από τη Fed και στήριξη των χρεογράφων των ΗΠΑ από τις διεθνείς αγορές.
Ο Bernanke δεν φοβήθηκε να πει ότι επίκειται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Υποστήριξε μάλιστα πως είναι ένα καλό σχέδιο αντιπερισπασμού καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκια καθώς και τις επιχειρηματικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η τάση  για αγορά ομολόγων κάτι που οδήγησε στη δραματική αύξηση της ζήτησης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων για να κλείσουν στη δημοπρασία της Τετάρτης που μας πέρασε σε εντυπωσιακές αποδόσεις, κάτω από 0,5% για εκείνα της δεκαετούς διάρκειας.
Ο πληθωρισμός ήταν το έτερο “μέγα ζήτημα”. Σαφές αποκύημα τέτοιων πολιτικών, αν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε να υποβαθμίσει το ποσοστό επικινδυνότητας. Δε μάσησε τα λόγια του. Τόνισε πως η ανεργία είναι αυτή που απασχολεί καθώς τα μακροπρόθεσμα οικονομική δεδομένα δείχνουν περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών που μένουν χωρίς απασχόληση. Αποτελεί για τη Fed κίνητρο για νέες παρεμβάσεις. Ωστόσο,  το ύφος, το ύψος, τα κίνητρα και τα κριτήρια των νέων παρεμβάσεων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Άφησε να εννοηθεί ότι σκέψεις υπάρχουν πολλές. Είπε μόνο τούτο: “η Fed θα διασφαλίσει τη σταθεροποίηση των τιμών”. Με ποιον τρόπο κύριε διοικητά; Γενικόλογες οι διατυπώσεις του ισχυρού άνδρα του κεντρικού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Το ενδεχόμενο της αύξησης του πληθωρισμού υποβιβάστηκε περισσότερες από μία και δύο φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. Προφανώς πιστεύει  - ή γνωρίζει – ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα καταχραστεί την ευκαιρία που του δίνεται για έκδοση νέων ομολόγων εκδίδοντας υπεράριθμα. Εκτός κι αν ο Υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, ελπίζει ότι θα βρει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη που θα φανούν πρόθυμα να αγοράσουν ικανό ποσοστό του αμερικανικού χρέους...
Ο Beb Bernanke καθησύχασε. “Η αγορά εργασίας θα κρατήσει σταθερές τις τιμές των προϊόντων”, δήλωσε μεταξύ άλλων. Προφανώς ποντάρει στον εξορθολογισμό των εξόδων των εταιρειών που δεν θα τις αναγκάσει να αυξήσουν τις τιμές. Όσο για τη νομισματική σταθερότητα; Η θετική αντίδραση του δολαρίου το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία”. Λόγια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που συνοψίζουν τις ανακοινώσεις του. Μένει να δούμε αν οι προσπάθειες της Fed αποφέρουν καρπούς...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης