Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης επειδή δήλωσε δημόσια κατά της μοναρχίας

Καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης επειδή δήλωσε δημόσια κατά της μοναρχίας
Μια Ταϊλανδή καταδικάστηκε σε 43 χρόνια κάθειρξης, την πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στο βασίλειο για έγκλημα καθοσιώσεως
Σχετικά Άρθρα
Μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση έλαβε η χώρα της Ταϊλάνδης, εναντίον γυναίκας επειδή προσέβαλε τη βασιλική οικογένεια, δηλώνοντας ανοικτά κατά της μοναρχίας σύμφωνα με τους Financial times.
Ειδικότερα, μια Ταϊλανδή καταδικάστηκε σε 43 χρόνια κάθειρξης, την πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στο βασίλειο για έγκλημα καθοσιώσεως.

Το περιβόητο άρθρο 112

Η καταδίκη αυτή ανακοινώθηκε την περίοδο που στην Ταϊλάνδη χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο το άρθρο 112 που αφορά την προσβολή της μοναρχίας εναντίον φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών που ζητούν την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του θεσμού.
Σήμερα η Anchan, το επώνυμο της οποίας δεν δημοσιεύθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι συγγενείς της, κρίθηκε ένοχη και για τις 29 κατηγορίες που τη βάρυναν και οι οποίες αφορούσαν την προσβολή της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με την οργάνωση Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), η οποία παρακολούθησε τη δίκη.
“Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για κάθε μία εξ αυτών”, επεσήμανε η ΜΚΟ, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά καταδικάστηκε σε 87 χρόνια κάθειρξη.

Η παραδοχή στα social media

Επειδή η κατηγορούμενη παραδέχθηκε τις πράξεις της, ότι ανήρτησε ηχητικά μηνύματα εναντίον της μοναρχίας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, “το δικαστήριο μείωσε στο μισό την ποινή της”, δηλαδή σε 43 χρόνια και 100 ημέρες.
Πρώην δημόσια υπάλληλος, η Anchan είχε συλληφθεί το 2015 και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση επί τρία χρόνια επειδή σχετιζόταν με τον DJ Banpodj, ο οποίος είναι γνωστός για τα επικριτικά του podcast εναντίον της μοναρχίας.
Πριν την καταδίκη της Anchan η βαρύτερη ποινή που είχε επιβληθεί στην Ταϊλάνδη για προσβολή της μοναρχίας χρονολογείται από το 2017, όταν ένας άνδρας είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη για σχόλιά του στο Facebook.
Το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα παραμένει αμφιλεγόμενο και η κατάργησή του αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης