Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα θα πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 25 – 29 Ιανουαρίου 2021

Η Κίνα θα πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 25 – 29 Ιανουαρίου 2021

Πρωταγωνιστική εμφάνιση θα κάνει η Ασία, με κυρίαρχη δύναμη την Κίνα, στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου αντί για το Νταβός της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2020.
Μία πρώτη διαδικτυακή συνάντηση θα οργανωθεί στις 25-29 Ιανουαρίου και μία δια ζώσης, τον Μάιο στη Σιγκαπούρη και όχι στο Νταβός της Ελβετίας, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο το Φόρουμ που ίδρυσε το 1971 ο Γερμανός καθηγητής Klaus Schwab.
Εκτός του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, το «παρών» θα δώσουν επίσης η Kαγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ωστόσο θα είναι στους «απόντες» αυτής της διεθνούς συνάντησης.
Για τον Xi Jinping, αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του στο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, μετά το 2017, όταν είχε υποσχεθεί «οικονομικά ανοίγματα», προς μεγάλη ικανοποίηση των άλλων ηγετών.
Εκτός του Κινέζου προέδρου, στις οθόνες των υπολογιστών θα εμφανιστούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga, ο Ινδός ομόλογός του Narendra Modi και o πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong.
Στο περσινό Φόρουμ κυριάρχησε ο Donald Trump, όμως φέτος η Ασία επιστρέφει δυναμικά, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ευρωπαϊκό «παρών»

Από την Ευρώπη, παρόντες θα είναι επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Giuseppe Conte, και Pedro Sánchez, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christin Lagarde.

ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, κανένας αξιωματούχος δεν θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη και «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε» ποιο στέλεχος της επόμενης κυβέρνησης, του Joe Biden, θα πάει στο Φόρουμ της Σιγκαπούρης, ανέφερε ένας από τους διοργανωτές.
Το Νταβός είχε στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Donald Trump το 2018 και το 2020
Ο Bill Clinton ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συμμετείχε στο Φόρουμ.

Αναδυόμενες χώρες 

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν επίσης τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, του βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah και αξιωματούχων από πολλές αναδυόμενες και φτωχές χώρες, όπως από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και την Γκάνα.
Η «ψηφιακή εκδοχή» του Φόρουμ θα έχει ως κεντρικό θέμα της: «Μια κρίσιμη χρονιά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και θα επικεντρωθεί γύρω από την πανδημία, το κλίμα και τη συνεργασία (τα λεγόμενα τρία C: Covid, Climate, Cooperation).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης