Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική σταθερότητα – Συγκρατημένη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Ιταλία: Οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική σταθερότητα – Συγκρατημένη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων
Οι επενδυτές κατά τα φαινόμενα προεξοφλούν ότι η πολιτική κρίση δεν θα οδηγήσει ση διάλυση της κυβέρνησης Conte και σε νέες εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Άνοδο κατέγραψε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη σημερινή συνεδρίαση, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στο μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού και στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte από την Βουλή (η οποία μάλλον έχει προεξοφληθεί) τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έχουν καταγράψει συγκρατημένη αύξηση στις αποδόσεις τους με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση δεν πρόκειται να κάμψει τις αγορές ιταλικών ομολόγων καθώς εν μέσω αρνητικών αποδόσεων για πολλά ομόλογα αναπτυγμένων οικονομιών αναζητούνται υπεραξίες.

Ευρωσκεπτικιστές

Επισημαίνεται το 2018 οι φόβοι ότι οι πρόωρες εκλογές θα ευνοούσαν τους ευρωσκεπτικιστές είχαν οδηγήσει τα ιταλικά κρατικά ομόλογα στη χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια 25 ετών προκαλώντας ασύμμετρο πλήγμα και τις υπόλοιπες αγορές του ευρώ.
«Τώρα, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι οι ελάχιστες πιθανότητες για νέες εκλογές», αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management Caspar Hens, ο οποίος βλέπει ως πιο πιθανό σενάριο μία νέα κυβέρνηση υπό τον Giuseppe Conte.
Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η σταθερή παρουσία της ΕΚΤ με αγορές κρατικών ομολόγων η οποία συγκρατεί το κόστος δανεισμού.

Οικουμενική Κυβέρνηση

Στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank θεωρούν πολύ απίθανο το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας θεωρείται η πρώτη επιλογή του Ιταλού προέδρου Sergio Mattarella τουλάχιστον έως τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές του 2023.
Μετά την άνοδο κατά 10 περίπου μονάδες βάσης της προηγούμενης εβδομάδας, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2020, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε σήμερα τρεις μονάδες βάσης, στο 0,62%, οδεύοντας ξανά προς το υψηλό έξι εβδομάδων που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα, με το spread να διευρύνεται στις 114 μονάδες βάσης.
Η UniCredit δεν αποκλείει μία αύξηση του spread στις 125 έως 130 μονάδες βάσης έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Η Credit Suisse «βλέπει» πιθανή μία άνοδο στα 150 μονάδες βάσης, ενώ η UBS κάνει λόγο ακόμη και ένα ενδεχόμενο να εκτιναχθεί στις 200 μονάδες βάσης, καθώς, όπως σημειώνει, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το «οπλοστάσιό» της για να συγκρατήσει τις αποδόσεις, όπως έδειξαν οι αποκαλύψεις των πρακτικών για τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη σύγκληση του ΔΣ πριν από το τέλος του 2020.

Εν αναμονή της ΕΚΤ

Το κλίμα στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης παρέμεινε εξασθενημένο, λαμβάνοντας υπόψη και την αργία στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές να αποφεύγουν μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε απόλυτη ηρεμία με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 26 εκατ.
ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,68% και του πενταετούς στο 0,08%, με το spread στις 126 μονάδες βάσης.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο -0,53%.
Η εκλογή του κεντρώου Armin Lashet στην ηγεσία του CDU θεωρείται θετική εξέλιξη για την αγορά κρατικών ομολόγων καθώς θεωρείται μετριοπαθής και αναμένεται να υιοθετήσει μία λιγότερο αυστηρή προσέγγιση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις εάν τελικά αντικαταστήσει την Angela Merkel στην Καγκελαρία, σύμφωνα με αναλυτές.
Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία θα εκδώσει νέο 50ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο εθνικός οργανισμός της διαχείρισης του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης