Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το 41% συμφωνεί με την εκλογή Laschet στην ηγεσία τoυ CDU

Γερμανία: Το 41% συμφωνεί με την εκλογή Laschet στην ηγεσία τoυ CDU
Το 41% των Γερμανών πολιτών συμφωνεί με την εκλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet

Το 41% των Γερμανών πολιτών συμφωνεί με την εκλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) Armin Laschet ως νέου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Δημοσιογραφικού Ομίλου RTL.
Το 18% θα προτιμούσε τον Friedrich Merz και το 17% τον Norbert Redgen.
Σύμφωνα με το «βαρόμετρο τάσεων των δικτύων RTL και n-tv του εν λόγω ομίλου το 57% των υποστηρικτών του CDU και το 43% των υποστηρικτών του (αδελφού) Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας CSU συμφωνούν την απόφαση υπέρ του Laschet.
Από τα άλλα κόμματα, το 46% των υποστηρικτών του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και το 54% των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), θα προτιμούσαν τον Μερτς να βρίσκεται στην ηγεσία του CDU.
Η ικανότητα του νέου προέδρου του CDU να συσπειρώνει και να συνενώνει αναφερόταν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ως σημαντικό επιχείρημα για την εκλογή του.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εν λόγω δημοσκόπηση, αφού το 56% όλων των πολιτών οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου είναι πεπεισμένοι ότι ο Laschet μπορεί «να συσπειρώνει και να συνενώσει τις διάφορες τάσεις στο CDU».
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το πιστεύει το 65%, όπως επίσης το 57% των υποστηρικτών του βαυαρικού CSU και το 71% συνολικά των υποστηρικτών του CDU.
Μόνο το 17% των ερωτηθέντων είναι της γνώμης ότι «ο Φρίντριχ Μερτς θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα».
Ακόμα και μετά την εκλογή του νέου προέδρου του CDU, ο επικεφαλής του βαυαρικού βραχίονα CSU, Markus Soeder, παραμένει για το 36% όλων των πολιτών το φαβορί να είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο αδελφών κομμάτων. Το 21% θα προτιμούσε τον Λάσετ για υποψήφιο καγκελάριο, το 10% τον υπουργό υγείας Jens Span και μόλις το 3% τον Merz.
Επίσης, το 7% θα προτιμούσε έναν άλλον υποψήφιο και το 23% είναι αναποφάσιστο.
Από τους υποστηρικτές του CDU, το 51% τάσσεται υπέρ του Ζέντερ, ενώ υπέρ του τάσσεται το 69% των υποστηρικτών του CSU.
Τον Laschet προτιμά για υποψήφιο καγκελάριο το 25% των ψηφοφόρων του CDU και το 13% των υποστηρικτών του CSU.
Εάν ήταν δυνατή η άμεση εκλογή του καγκελαρίου στη Γερμανία, το 34% όλων των πολιτών θα ψήφιζε τον χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ, το 16% τον σοσιαλδημοκράτη Olaf Scholz και το 18% τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Robert Habek, ενώ το 32% δεν θα επέλεγε κανένα από τους τρεις.
Εάν ήταν ο Laschet υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών για την καγκελαρία, θα τον ψήφιζε το 25%, ενώ το 18% θα επέλεγε τον Scholz ή τον Habek.
Το 39% δεν θα επέλεγε κανένα από τους τρεις.
Τέλος, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές παραμένουν σύμφωνα με την δημοσκόπηση και μετά την εκλογή Λάσετ στην ηγεσία των πρώτων η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Γερμανία με 35%.
Οι Πράσινοι καταλαμβάνουν και πάλι την δεύτερη θέση με 19%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν τρίτο κόμμα με 15%. Ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) με 9%, η Αριστερά (Die Linke) 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%.
Υπέρ άλλων μικρότερων κομμάτων τάσσεται επίσης το 7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης