Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή του μετριοπαθούς Laschet στην ηγεσία του CDU

Tι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή του μετριοπαθούς Laschet στην ηγεσία του CDU
Η φήμη του μετριοπαθούς, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, συνοδεύει τον νέο πρόεδρο του CDU
Σχετικά Άρθρα
Ο μετριοπαθής Armin Laschet είναι ο διάδοχος της Angela Merkel στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας και το ερώτημα είναι τι σημαίνει η εκλογή του όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια «σούπερ εκλογική» χρονιά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

«Καλό σημάδι» για την Ευρώπη

«Το CDU είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα.
Μία από τις βασικές αποστολές του νέου προέδρου είναι να εντοπίσει τις νέες θέσεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική», σημειώνει στο Euractiv Γερμανίας η Katja Leikert, αναπλ. πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και υπεύθυνης για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Για την Ευρώπη, η εκλογή του Laschet είναι «ένα καλό σημάδι», δήλωσε η Leikert. Και οι τρεις υποψήφιοι ήταν φιλοευρωπαίοι, αλλά ο Laschet αποτελεί τον εγγυητή για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Γερμανίας.
Εσωτερικά, ο Laschet είναι υπέρμαχος της ήπιας προσέγγισης, αποφεύγοντας τα άκρα», ενώ επιμένειο στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς.
Υπερασπίστηκε επίσης τη στάση της Merkel κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015 και είναι γνωστός για τη φιλελεύθερη πολιτική του, το πάθος της για την ΕΕ και την ικανότητα σύνδεσης με τις κοινότητες των μεταναστών.

Ήπια ρητορική στις διεθνείς σχέσεις

Ωστόσο, όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ο Lascher θεωρείται από κάποιους κύκλους στο Βερολίνο ως πολύ ήπιος απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.
Όσον αφορά την Κίνα, έχει δεσμευθεί επανειλημμένα ότι θα προστατεύσει τους Γερμανούς εξαγωγείς.
Επίσης τηρεί μία πιο ήπια στάση έναν των ΗΠΑ, με στόχο τη βελτίωση της διατλαντικής συνεργασίας στα θέματα που αφορούν το κλίμα και το εμπόριο.
Κατά τη γνώμη της Leikert, ο Laschet κατάφερε να κερδίσει αντιπροσώπους ιδίως μέσω της εμπειρίας του στην κυβέρνηση.
Τήρησε επίσης επιδέξια μια ισορροπία μεταξύ υποσχέσεων συνέχειας και περαιτέρω ανάπτυξης της πορείας της Merkel.
Συγκεκριμένα, και σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του κόμματός του, δεν ενεπλάκη ποτέ σε δημόσια διαμάχη με τη Μerkel.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Laschet υποστήριξε ότι μια αλλαγή κατεύθυνσης για το κόμμα, θα στείλει ακριβώς το λάθος σήμα. Παρόλο που έπρεπε κάπως να απομακρυνθεί από την Καγκελάριο, την αντιμετώπισε με σεβασμό.

Συμμαχία με τους Πράσινους;

Εάν θέλει να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, ο Laschet θα πρέπει να λάβει υπόψη της νέες πολιτικές παραμέτρους, δηλαδή την άνοδο των Πρασίνων και την κυριαρχία της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία, σημειώνει το Euractiv.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν σταθερά ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα πολιτικά κόμματα, παρά την οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία.
Αυτό αντανακλάται πράγματι στην τρέχουσα πολιτική προτίμηση, με τους Πράσινους να λαταγράφουν  ποσοστό άνω του 20%, σε πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, το CDU / CSU συγκεντρώνει ποσοστό 37% και το SPD 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης