Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση πέριξ των 790 μονάδων – Οι μετοχές του λιανικού εμπορίου στο επίκεντρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση πέριξ των 790 μονάδων – Οι μετοχές του λιανικού εμπορίου στο επίκεντρο

ΑΓΟΡΑ: Με ήπιες απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, ενώ σημειώνουμε πως στις ΗΠΑ είναι αργία και οι αγορές θα είναι κλειστές. Στην εγχώρια αγορά η άρση περιοριστικών μέτρων θα μας επηρεάσει σήμερα προς το θετικότερο. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε οριακά υψηλότερα με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Λόγω και της αργίας στις ΗΠΑ αναμένεται χαμηλός τζίρος σήμερα.

Στο επίκεντρο είναι οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου, οι οποίες στα πρώτα λεπτά ενισχύονται, αλλά για να δούμε ανοδική κίνηση θα πρέπει να ακολουθήσουν και μετοχές με βαρύτητα στους δείκτες. Καλή εικόνα από Fourlis και Jumbo, ήπια άνοδος στις τράπεζες.

FITCH: Περιμένουμε το «χρησμό» της την προσεχή Παρασκευή. Κάποιες πληροφορίες λένε πως δεν αναμένεται αναβάθμιση, αλλά θα έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του οίκου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν υπάρξει αναβάθμιση θα αποτελέσει πολύ θετική εξέλιξη.

LOCKDOWN: Άνοιξε σήμερα το λιανικό εμπόριο. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμπεριφορά όλων μας προκειμένου να σωθούν ζωές αλλά και να λειτουργήσει η οικονομία. Αν δεν προσέξουμε, το πιο πιθανό είναι να δούμε νέα περιοριστικά μέτρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί όπως όλοι έχουμε καταλάβει, η οικονομία μας δεν έχει αντοχές. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Ας μην την κάνουμε δυσκολότερη.

Ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα σήμερα. Οι αναλυτές περιμένουν πως θα είναι σήμερα μία καλύτερη μέρα για τις μετοχές των εταιρειών του λιανικού εμπορίου. Άρα οι μετοχές των Jumbo, Fourlis και Lamda θα είναι μερικές από αυτές που θα βρεθούν στο επίκεντρο. Αρκετές εταιρείες έχει ο κλάδος και στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΕΥΔΑΠ: Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό των 150 εκατ. ευρώ θα είναι αυτό που θα πληρώσει η εταιρεία στο Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος. Εμείς θα πούμε πως μάλλον αυτή είναι η πρόταση του αρμόδιου υπουργείου, αλλά δεν ξέρουμε την πρόταση της διοίκησης. Έχει ή ακολουθεί τα σενάρια του υπουργείου; Γιατί αν ακολουθεί μόνο τα σενάρια του υπουργείου, τότε θα λέγαμε πως δε γίνεται και η καλύτερη δουλειά ώστε οι μέτοχοι να έχουν τη λιγότερη ζημία. Με χαμηλό όγκο και άνοδο 1,94% άνοιξε η μετοχή.

FOURLIS: Με σχετικά καλές συναλλαγές ενισχύεται άνω του 1%.

JUMBO: Μικρή η άνοδος και στα 13,50 ευρώ η τιμή της μετοχής. Ο όγκος πάνω από 20 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά τα πρώτα λεπτά γύρισε σε απώλειες η Eurobank, ενώ εντοπίζονται και κάποιες πιέσεις στις άλλες μετοχές. Ανοδικά αλλά οριακά η Alpha Bank, όπως και η Εθνική. Υποχωρεί σχεδόν 1% η Πειραιώς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν αλλάζει όπως φαίνεται κάτι σημαντικό. Απλά δε θα γίνει ένα πακέτο αλλά αρκετά και μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου οι εφοπλιστές να πάρουν το ποσοστών των σημερινών μετόχων.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Ανοδικό και το δικό της ξεκίνημα και στα 3,68 ευρώ η τιμή.

NEWSPHONE: Συνεχίζονται οι αγορές στα 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Στην προσυνεδρίαση υπήρχε εντολή αγοράς σχεδόν 50 χιλ. τεμαχίων.

ΕΧΑΕ: Η κόπωση που δείχνει η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις και η μείωση του τζίρου, επηρεάζουν και την πορεία της. Ωστόσο, υπάρχουν καλές προσδοκίες για το ΧΑ μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ας ελπίσουμε πως θα ξαναδούν οι επιχειρήσεις με θετικότερη σκοπιά την είσοδό τους στην οργανωμένη αγορά και θα σταματήσει η έξοδος των εταιρειών. Παρά το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων γίνεται μέσω αυξήσεων και αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την αγορά.

ΜΙΡΚΟΜΕΣΑΙΑ: Λόγω απόστασης αγοραστή από τον πωλητή πολλές μετοχές πήγαν λίγο μετά το άνοιγμα σε δημοπρασία. Ελγέκα, Χαϊδεμένος, Τζιρακιάν, Κέκροψ, Ideal πήγαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης