Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ρυθμό ανάπτυξης 4,6% το 2021 - Βαρόμετρο οι εμβολιασμοί

Ισραήλ: Ρυθμό ανάπτυξης 4,6% το 2021 - Βαρόμετρο οι εμβολιασμοί
Η Τράπεζα του Ισραήλ υπολόγισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα φτάσει το 3,7% για το 2020 ενώ το υπουργείο Οικονομικών την εκτιμά στο 3,3%
Σχετικά Άρθρα

Αύξηση της τάξης του 4,6% αναμένεται να καταγράψει το 2021 η οικονομία του Ισραήλ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόβλεψη που βασίζεται στη συνέχιση των μαζικών εμβολιασμών COVID-19 και στη μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων.
Ωστόσο, εάν το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοιού επιδεινωθεί, είτε λόγω νέων μεταλλάξεων του ιού ή των αργών ρυθμών των εμβολιασμών γεγονός που θα παρατείνει το lockdown, τότε η οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 1,9%, ανέφερε το υπουργείο.
Το Ισραήλ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στον εμβολιασμό του πληθυσμού του έναντι του κορωνοϊού γεγονός που του δίνει ώθηση για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας του.
«Η οικονομία θα ανακάμψει με τον ίδιο ρυθμό που είχε ανακάμψει και στην κρίση του 2008», υποστηρίζει το υπουργείο τονίζοντας ότι «ο ρυθμός των εμβολιασμών το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι ακόμη ικανοποιητικός ενώ θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και την ανάκαμψη.

Βαρόμετρο για την οικονομία οι εμβολιασμοί

Η Τράπεζα του Ισραήλ υπολόγισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα φτάσει το 3,7% για το 2020 ενώ το υπουργείο Οικονομικών την εκτιμά στο 3,3% ενώ για το 2021 εκτιμά αύξηση κατά 6,3% εάν το πρόγραμμα εμβολιασμών αποδώσει και 3,5% στην περίπτωση που ο μαζικός εμβολιασμός δεν ολοκληρωθεί σύντομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η οικονομία του Ισραήλ σημείωσε σχετικά καλή πορεία το 2020 και ξεπέρασε τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 5,5%. Ανέφερε μικρές ζημιές στις εξαγωγές χάρη στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανεργία παρέμεινε υψηλή στο 15,4% το 2020 και αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% το 2021 στο βασικό της σενάριο και στο 11,6% σε μια πιο απαισιόδοξη προβολή, με μείωση του μέσου μισθού και στις δύο περιπτώσεις.
Ξεχωριστά, το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο ανέφερε ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 39,7% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας μια οικονομία που ήταν κυρίως ανοιχτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ των διακοπών.
Η ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οφείλεται σε έντονα κέρδη στις εξαγωγές (59,7%), στις ιδιωτικές δαπάνες (42,3%) και στις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία (17,2%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης