Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stanford University: Από το πρόσωπο σου ξέρουμε την ιδεολογία σου

Stanford University:  Από το πρόσωπο σου ξέρουμε την ιδεολογία σου
Αλγόριθμος προσδιορίζει τις ιδεολογικές σου πεποιθήσεις

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα για ορισμένους, σοκαριστική για άλλους μέθοδο έχει ανακαλύψει το Stanford University κάνοντας χρήση της νέας τεχνολογίας.
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, τα κράτη προσπαθούν να παρακολουθούν μέσω της τεχνολογίας που προέρχεται… - από πού αλλού - από τη Silicon Valley, όπως αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου, για να αυξήσουν τον έλεγχο στις κοινωνίες.
Τα αυταρχικά καθεστώτα και οι αδίστακτες εταιρείες αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για να παρακολουθούν τους πολίτες, να παρακολουθούν εγκληματίες και να παρακολουθούν τους υπαλλήλους, αλλά τι γίνεται αν αυτή η τεχνολογία, η οποία εξελίσσεται γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές απόψεις ενός ατόμου;
Φανταστείτε το.
Προφανώς, η μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον είναι γεμάτη με κάμερες παρακολούθησης, ενώ κάποιες από αυτές τις κάμερες ενδέχεται να χρησιμοποιούν ήδη αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου.

Αλγόριθμος προσδιορίζει τις ιδεολογικές σου πεποιθήσεις

Υποθετικά μιλώντας, τι γίνεται αν αυτές οι κάμερες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν έναν θυμωμένο όχλο και να προσδιορίσουν με ακρίβεια (σε κάποιο βαθμό) τις πολιτικές τους απόψεις παρατηρώντας τα πρόσωπά τους και στη συνέχεια ειδοποιώντας τις αρχές για πιθανή κοινωνική αναταραχή σε μια συγκεκριμένη περιοχή;
Ενώ αυτή η τεχνολογία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, μπορεί σίγουρα να υπάρχει.
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές απόψεις ενός ατόμου με λογική ακρίβεια.
Ο Michal Kosinski του Stanford University (Πανεπιστημίου του Στάνφορντ) διεξήγαγε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports.
Η πανταχού παρούσα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να αναλύσει τον πολιτικό προσανατολισμό των ατόμων, καθώς τα πρόσωπα των φιλελεύθερων και των συντηρητικών διαφέρουν», δήλωσε ο Michal Kosinski.
Φωτο_1_ΒΝ.png

Ποσοστό ακρίβειας 72%

Καθόρισαν τον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου ώστε να αναλύει με ακρίβεια την πολιτική άποψη ενός ατόμου με βαθμολογία ακρίβειας περίπου 72%.
Για να γίνει αυτό, ο ερευνητής διοχέτευσε σε έναν αλγόριθμο πάνω από ένα εκατομμύριο προφίλ από ιστότοπους κοινωνικών μέσων σε όλες τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Ο πολιτικός προσανατολισμός ταξινομήθηκε σωστά στο 72% των φιλελεύθερων-συντηρητικών ζευγαριών προσώπου, πολύ καλύτερα από τον τυχαίο παράγοντα (50%) ή την ανθρώπινη αξιολόγηση (55%) ή εκείνη που παρέχεται από ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας 100 στοιχείων (66%).

Χρησιμοποιούν φωτό από… Facebook

Η ακρίβεια ήταν παρόμοια σε όλες τις χώρες (ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο), κάνοντας χρήση (ιστότοπους με προφίλ φωτογραφιών όπως Facebook αλλά και γνωριμιών).
Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναρτούμε προσωπικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ακρίβεια παρέμεινε υψηλή (69%) ακόμη και όταν ελεγχόταν η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα.
Κατά το Stanford University ο αλγόριθμος έχει «υψηλή προβλεψιμότητα» στον καθορισμό πολιτικών απόψεων από την προβολή προσώπων, κάτι που συνεπάγεται διαφορές μεταξύ των προσώπων των συντηρητικών και των φιλελεύθερων.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιεί τα πρόσωπα και των δύο πολιτικών κομμάτων - εκτός από το φύλο, την ηλικία και τη φυλή ήταν ο προσανατολισμός του κεφαλιού και η συναισθηματική έκφραση.
Είπε επίσης ότι οι φιλελεύθεροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιτάξουν απευθείας την κάμερα και πιθανότερο να φαίνονται έκπληκτοι παρά αηδιασμένοι.
Ακολουθούν οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη πολιτικού προσανατολισμού και ο αλγόριθμος κατέληξε ότι είναι φιλελεύθεροι.
Επίσης οι φιλελεύθεροι τείνουν να χαμογελούν "πιο έντονα και πραγματικά" αφήνοντάς τους διαφορετικό προφίλ ρυτίδων καθώς γερνούν.
Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί "τείνουν να είναι πιο υγιείς, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να καπνίζουν λιγότερο και να έχουν διαφορετική διατροφή" - χαρακτηριστικά που επηρέασαν την υγεία και την υφή του δέρματος.
Η σκέψη ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές σας απόψεις από μια γρήγορη σάρωση του προσώπου σας είναι τρομακτική.
Ο Michal Kosinski είναι γνωστός για τη δουλειά του στην εταιρία δεδομένων Cambridge Analytica πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος στο Faception, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου για να προσδιορίσει εάν κάποιος είναι τρομοκράτης, παιδεραστής ή εγκληματίας.
Η Κίνα αναπτύσσει κάμερες αναγνώρισης προσώπου εδώ και χρόνια για να παρακολουθεί τους πολίτες της.
Αυτό το είδος παρακολούθησης έρχεται στην Αμερική - παρεμπιπτόντως - είναι ήδη εδώ.
Ίσως η χρήση μάσκας προσώπου να καταστήσει άχρηστες τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου…
Foto_2_BN.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης