Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα - ρεκόρ ύψους 78 δισ. δολ. το Δεκέμβριο λόγω πανδημίας

Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα - ρεκόρ ύψους 78 δισ. δολ. το Δεκέμβριο λόγω πανδημίας

Η αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο ήταν 18,1% σε ετήσια βάση – Ποια είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα πραγματοποίησε νέο άλμα στις εξαγωγές της στον υπόλοιπο κόσμο το 2020, παρά την παγκόσμια ύφεση που σχετίζεται με την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.
Το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο κατέγραψε το ιστορικό υψηλό των 78 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο 2020.

Στοιχεία

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε διψήφιο ρυθμό για τρίτο συνεχή μήνα, αύξηση 18,1% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της εκτίναξης των πωλήσεων ιατρικών προϊόντων και προϊόντων που σχετίζονται με πανδημία όπως οικιακοί υπολογιστές.
Αυτό συνέβη παρά την απότομη κάμψη στις εξαγωγές της χώρας προς ΕΕ και ΗΠΑ και την άνοδο 6% του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου το 2020.
Η Κίνα κατέγραψε απότομη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής από τον Απρίλιο, ύστερα από τη λήψη από αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας του ιού Covid-19 η οποία ξεκίνησε στην περιοχή Wuhan.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης έντονα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 6,5% τον ίδιο μήνα.

Ανάπτυξη

Η κινεζική οικονομία ήταν η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που αναπτύχθηκε το 2020.
Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, αναμένεται να καταγραφεί ανάπτυξη περίπου 2% το 2020, έναντι πτώσης 4% για την παγκόσμια οικονομία.

Οι προοπτικές

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες εάν και όταν οι δυτικές οικονομίες καταφέρουν να ελέγξουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι οικονομίες εισέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από την άνοδο των εισαγωγών, η εγχώρια αγορά της Κίνας και οι καταναλωτές μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν στη διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης - εφόσον συμβεί αυτό.

Ευρώπη

Η ισχύς και η ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας θα αποτελέσει τότε… ευλογία για την ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι εξαγωγείς των οποίων θα επωφεληθούν από μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Αυτό θα αμβλύνει τις τάσεις οικονομικού προστατευτισμού, ειδικά επειδή η νέα κυβέρνηση του Joe Biden είναι απίθανο να δημιουργήσει τόσα προβλήματα στο διμερές εμπόριο όσο και ο προκάτοχός του Donald Trump.

www.bankingnews..gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης