Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν την πρώτη γυναίκα από το 1953 - Ο Trump αρνήθηκε μετατροπή της ποινής

Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν την πρώτη γυναίκα από το 1953 - Ο Trump αρνήθηκε μετατροπή της ποινής
Ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής ο Donald Trump, αγνόησε το κατ’ επανάληψη αίτημα για επιείκεια και μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν στην εκτέλεση της Lisa Montgomery, της πρώτης γυναίκας που εκτελείται εδώ και 67 χρόνια, από το 1953.
Το «πράσινο φως» για την εκτέλεση της 52χρονης Montgomery, έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προς το ξημέρωμα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου, και νωρίς το πρωί, χορηγήθηκε στην κρατούμενη της ομοσπονδιακής φυλακής στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, η θανατηφόρα ένεση.

Ειδεχθές έγκλημα

Το 2004 η Montgomery μη μπορώντας να αποκτήσει παιδί, εντόπισε στο Ίντερνετ την 23χρονη Bobby Jo Stinnet μια εκτροφέα σκύλων, και εμφανίστηκε στο σπίτi της στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.
Αφού στραγγάλισε την 8 μηνών γυναίκα, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.
Η Montgomery καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007.
montgomery_-_Copy_2.jpg
Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, υπογράμμισαν ότι η κρατούμενη υπέφερε από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών, της βαρβαρότητας και της υπερβολικής βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία από την οικογένειά της και μέχρι που την έδιωξε η μητέρα της από το σπίτι, επειδή αντιδρούσε.
Το βράδυ της Δευτέρας 11/1, ο ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.
«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της κυρίας Montgomery είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει», έγραφε ο δικαστής Patrick Hanlon στην απόφασή του.

Την αγνόησε ο πρόεδρος Trump

Η απόφαση ακυρώθηκε την Τρίτη 12/1, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης, απόφαση την οποία επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της πολιτείας, ενώ αιτήσεις επίδειξης επιείκειας έλαβε κατ' επανάληψη και ο πρόεδρος Trump, όμως ως ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι συντηρητικότεροι των ψηφοφόρων του, ο Donald Trump αγνόησε το κατ’ επανάληψη αίτημα για επιείκεια και μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη, που απηύθυναν οι συνήγοροί της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης