Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το χαμηλό ROE επιτάσσει τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρωζώνη - Ο ρόλος της ΕΚΤ

Fitch: Το χαμηλό ROE επιτάσσει τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρωζώνη - Ο ρόλος της ΕΚΤ
Το μέσο ROE των τραπεζών της ΕΕ ήταν 0,5% το α' εξάμηνο του 2020, έναντι 7% το α' εξάμηνο του 2019
Σχετικά Άρθρα

Το χαμηλό ROE των ευρωπαϊκών τραπεζών, από τα μικρότερα στον κόσμο, καθιστά εκ των ουκ άνευ τις συγχωνεύσεις στον κλάδο, αναφέρει με ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι πρόσφατες οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ σχετικά με την εποπτική της προσέγγιση σε ό,τι αφορά πιθανές συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε διασυνοριακές εξαγορές ευρείας κλίμακας.
Από την άλλη, παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας τραπεζικής ένωσης.

Θα αργήσουν οι συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η έλλειψη ενός ευέλικτου καθεστώτος σε σχέση με την κινητικότητα κεφαλαίων και ενός κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η Fitch Ratings, δεν αναμένονται διασυνοριακές συγχωνεύσεις ή επεκτάσεις για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Οι προσδοκίες της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ στοχεύει στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας σε ό,τι αφορά την εποπτική της προσέγγιση για συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, και επιβεβαιώνει επίσης σημαντικές πτυχές που αποκαλύφθηκαν κατά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης τον Ιούλιο του 2020.
Για παράδειγμα, oι εκτιμήσεις της εποπτείας είναι ότι τα κέρδη που θα προέλθουν από το λεγόμενο bad will ( τη διαφορά ανάμεσα στην επανεκτιμηθήσα ονομαστική αξία της τράπεζας και στην τιμή που πληρώνει την τράπεζα ο αγοραστής) θα παίξουν ρόλο ως κεφάλαια της νέας τράπεζας αυτής που θα προέλθει δηλαδή από τη συγχώνευση.
Καθώς πολλοί εισηγμένοι τραπεζικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία (book value), η πιθανή δημιουργία υπεραξίας μέσω χαμηλών τιμών αγοράς θα υποστηρίξει τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 μετά την όποια εξαγορά.
Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να αφαιρέσουν πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και για έξοδα συναλλαγής ή ενοποίησης.
Ζητά επίσης να μην διανεμηθεί το σχετικό κέρδος κεφαλαίου έως ότου τεκμηριωθεί η ενοποίηση των επιχειρήσεων.

Γιατί συγχωνεύσεις...

Οι τραπεζικοί όμιλοι της ευρωζώνης παρουσιάζουν ίσως τη χαμηλότερη κερδοφορία και απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) στον κόσμο.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού έχουν επιδεινώσει τις αδυναμίες τους.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), το μέσο ROE των τραπεζών της ΕΕ ήταν 0,5% το α' εξάμηνο του 2020, έναντι 7% το α' εξάμηνο του 2019.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για τις αμερικανικές τράπεζες είναι 3% και 12%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Federal Reserve Bank του Saint Louis.
Παρόλο λοιπόν που η ΕΚΤ δεν επιδιώκει σε κάθε περίπτωση τραπεζικές συγχωνεύσεις, επιθυμεί να υπάρξει ένας πιο βιώσιμος και κερδοφόρος τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης