Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγκάντα: Οι πολίτες ψήφισαν για τις προεδρικές εκλογές σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Ουγκάντα: Οι πολίτες ψήφισαν για τις προεδρικές εκλογές σε τεταμένη ατμόσφαιρα
Οι πολίτες της Ουγκάντα ψήφισαν σήμερα 14/1 για τις προεδρικές εκλογές, που φέρνουν αντιμέτωπο τον παλαίμαχο ηγέτη Υ. Moouseveni με μια αντιπολίτευση ενισχυμένη από έναν δημοφιλή τραγουδιστή
Οι πολίτες της Ουγκάντα ψήφισαν σήμερα 14/1 για τις προεδρικές εκλογές, που φέρνουν αντιμέτωπο τον παλαίμαχο ηγέτη Υ. Moouseveni με μια αντιπολίτευση ενισχυμένη από έναν δημοφιλή τραγουδιστή, αν και η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από βίαιη καταστολή.
Η ψηφοφορία άρχισε με καθυστέρηση 60 έως 90 λεπτών σε έξι εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε το Reuters επειδή δεν είχαν φθάσει εγκαίρως τα ψηφοδέλτια.
Οι ουρές ψηφοφόρων μεγάλωναν σε πολλά εκλογικά τμήματα καθώς πλησίαζε το μεσημέρι και στρατιώτες και αστυνομικοί με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών περιπολούν στην πρωτεύουσα.
Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής με πληθυσμό σχεδόν 46 εκατομμύρια ανθρώπους έχει επιβάλει από χθες, Τετάρτη, το βράδυ διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ αφού η αρμόδια ρυθιστική αρχή τηλεπικοινωνιών έδωσε εντολή στις εταιρείες να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη απ' αυτές, τη νοτιοαφρικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTN Group.
Οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των υπηρεσιών μηνυμάτων προχθές, Τρίτη, στο τέλος μιας ιδιαίτερα βίαιης προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία σημειώθηκαν ταραχές και συλλήψεις ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίζουν μέχρι τις 16:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα από τα 34.600 εκλογικά τμήματα της χώρας για να επιλέξουν τον πρόεδρο και τους βουλευτές τους.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ο καλλιτέχνης της ρέγκε B. Wayne, 38 ετών, είναι ο υποψήφιος των πιο νέων πολιτών της Ουγκάντα, για τους οποίους ο 76χρονος Moouseveni, πρώην αρχηγός ανταρτών, είναι ένας δικτάτορας που δεν έχει επαφή με τους πολίτες και απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανεργία και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος.
Ο Moouseveni λέει, από την πλευρά του, πως ο Wayne είναι ένας τυχάρπαστος που υποστηρίζεται από ξένες κυβερνήσεις και ομοφυλόφιλους, τη στιγμή που η δική του κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα και την πρόοδο, που περιλαμβάνει υδροηλεκτρικά φράγματα και δρόμους.
Καθώς το αυτοκίνητο του Wayne έφθανε στο εκλογικό τμήμα του, περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς με μαύρες στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, οι υποστηρικτές του χόρευαν και επευφημούσαν.
Κάποιοι απ' αυτούς που περίμεναν για να ψηφίσουν είπαν πως φοβούνται τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ψήφο τους στον Wayne.
Η μονομαχία στις εκλογές αυτές μοιάζει με σύγκρουση γενεών, σε μια Ουγκάντα όπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών.
Από τη μια πλευρά ο 76χρονος Moouseveni, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1986 και φαίνεται πως είναι το φαβορί.
Ο πρώην αντάρτης έχει μετατραπεί, σύμφωνα με τους επικριτές του, σε αυταρχικό ηγέτη.
Απέναντί του, ο 38χρονος Wayne κεφαλαιοποίησε τη δημοτικότητά μου μεταξύ των νέων των πόλεων και επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του Moouseveni στους κόλπους μιας αντιπολίτευσης που είναι διαιρεμένη έναντι του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης (NRM), του ηγεμονικού κόμματος εξουσίας.

Βίαιη προεκλογική περίοδος

Η βία κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν πιο αυξημένη απ' ό,τι σε προηγούμενες εκλογές.
Πολλοί σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν συγκεντρώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι και υποστηρικτές τους, καθώς και προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας τους συνελήφθησαν κατ' επανάληψη.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σταμάτησε συγκεντρώσεις που είναι παράνομες στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19.
Η αντιπολίτευση λέει πως οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων σε ορισμένα τμήματα της Ουγκάντα αποτελούν προπέτασμα καπνού για την καταστολή.
«Αν διαταράξεις την ειρήνη, θα πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, ακολουθώντας τον νόμο, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε ταραχοποιό», προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα σε τηλεοπτική ομιλία του ο Moouseveni, φορώντας στρατιωτικό μπουφάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης