Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πέντε νέα εργαλεία στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων από Μάρτιο - Προς παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στην εστίαση

Πέντε νέα εργαλεία στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων από Μάρτιο - Προς παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στην εστίαση
Νέο μοντέλο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα

Νέο μοντέλο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών ακόμη και στη βασική οφειλή με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής στη μετακορωνοιό εποχή και εγκαταλείπεται η αρχή των οριζόντιων και γενικών παρεμβάσεων δίνοντας τη θέση της σε μια εξατομικευμένη διαχείριση ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν και οι θέσεις εργασίας.

Τα σενάρια για το νέου τύπου πακέτο στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Στοχευμένες φοροαπαλλαγές

Το βασικό σενάριο που είναι πάνω στο τραπέζι προβλέπει στήριξη των 100.000 περίπου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον επισιτιστικό κλάδο μέσω της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους ή τη μείωση του υπάρχοντος συντελεστή από το 13% στο 11% (πρόταση με μειωμένες πιθανότητες εφαρμογής).

Α λα καρτ ρυθμίσεις οφειλών

Πρόκειται για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν κατά τη περίοδο της πανδημίας από το Μάρτιο και μετά και οι οποίες σε μεγάλη έκταση έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.

Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο

Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Παράλληλα εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις.
Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.

«Γέφυρα 2» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στα 600 ευρώ θα φτάνει η μέγιστη κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης για εξυπηρετούμενα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως 250.000 ευρώ τα οποία θα ενταχθούν στο «Γέφυρα»2 και είναι ένα πρόγραμμα που θα αφορά τους πληγέντες από τον κορονοιό.
Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ανώτερο ποσό επιδότησης θα ανέρχεται στα 500 ευρώ ενώ στα δάνεια που έχουν καταγγελθεί στα 300 ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια εννέα μηνών ,θα «πατάει» πάνω στο τρέχον για την επιδότηση δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία και θα αφορά εξασφαλισμένα και μη δάνεια με απαραίτητη προϋπόθεση ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία. Για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 η επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος θα φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης, το δεύτερο τρίμηνο στο 80% και το τρίτο τρίμηνο στο 70%.

Μείωση του φορολογικού βάρους

Ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται το «κούρεμα» ή και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος ( εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020) λόγω της μεγάλης καθίζησης των εισοδημάτων, η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους και η μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8-10%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης