Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λίγοι πρωταγωνιστές, μικρός τζίρος αλλά πάνω από τις 800 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λίγοι πρωταγωνιστές, μικρός τζίρος αλλά πάνω από τις 800 μονάδες

ΑΓΟΡΑ: Στις τελικές δημοπρασίες μπήκαν σε πολλά βαριά χαρτιά εντολές πώλησης χαμηλότερα από την τελευταία τιμή, με αποτέλεσμα να μετριαστεί η άνοδος. Κρατάμε βέβαια στα θετικά, το κλείσιμο πάνω από τις 800 μονάδες. Χαμηλός ο τζίρος, αλλά δεν έχουμε και κάποιο καταλύτη που θα μπορούσε να φέρει αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα θετικά επίσης, η διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς από την τάση που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης. Θα θέλαμε βέβαια και συνέχεια, γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει, ούτε το ράλι των άλλων αγορών έχουμε κάνει, ούτε οι αποτιμήσεις μας ταιριάζουν. Βέβαια, προς το παρόν μας κάνει και μία συσσώρευση πάνω από τις 800 μονάδες, προκειμένου να «χωνέψουμε» τα τρέχοντα επίπεδα.

Ξεχώρισε σήμερα η Ελλάκτωρ, η Alpha Bank και προς το τέλος η Τέρνα Ενεργειακή και η Μυτιληναίος. Από την άλλη έκαναν αίσθηση σήμερα οι πωλητές στη Jumbo.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Σιγά-σιγά φαίνεται πως οι αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη ανάπτυξη το 2021 δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και ψαλλιδίζονται. Αντιστοίχως διορθώνονται και προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020. Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να γίνει, είναι να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις που καθυστερούν για διάφορους λόγους. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Μόνο έτσι θα βελτιώσουμε την ανάπτυξη το 2021 και φυσικά σε συνδυασμό με την πορεία του τουρισμού.

Δε γίνεται να καθυστερούν μεγάλα έργα. Ελληνικό, επενδύσεις σε λιμάνια, οδικοί άξονες, αεροδρόμια κτλ. κτλ. πρέπει να προχωρήσουν τώρα. Η οικονομία πρέπει να ανοίξει πλέον, και να καταλάβουμε όλοι πως αν δεν προσέχουμε, θα δούμε χιλιάδες λουκέτα τους επόμενους μήνες. Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά, με όλα τα μέτρα. Πόσο ακόμα θα πληρώνει το κράτος και πόσο θα αντέξει και αυτό;

ΟΛΘ: Την Παρασκευή ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα 6, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μέρος από τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, βάσει της σύμβασης. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 6 όμιλοι (αρκετοί εισηγμένοι). Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί παράταση μέχρι 5 Φεβρουαρίου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Είχε υποχωρήσει αρκετά το προηγούμενο διάστημα και σήμερα έβγαλε μία δυνατή αντίδραση. Εμείς σημειώνουμε τον όγκο συναλλαγών όπου πλέον έχει μειωθεί αισθητά. Αυτό μας δείχνει πως μάλλον έχουν μαζευτεί πολλά κομμάτια ενόψει της επερχόμενης «μάχης» για τη διοίκηση. Στο +6,43% και στα 1,6550 ευρώ με 367 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 354 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Σημαντική πίεση και μάλιστα με αυξημένο όγκο ασκήθηκε σήμερα στη μετοχή. Χαλάει πάλι το γράφημα και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, αν ο πωλητής είναι μεγάλος. Έγιναν συνολικά πάνω από 400 χιλ. τεμάχια και η μετοχή έκλεισε στα 13,37 ευρώ και στο -2,76%.

ΤΕΝΕΡΓ: Στο +5,85% και στα 14,48 ευρώ με όγκο 188 χιλ. τεμάχια. Δυνατό come back.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Alpha Bank ξεχώρισε και έδωσε καλή κίνηση. Με άνοδο έκλεισαν όλες αλλά με σημαντική απόσταση από την ΑΛΦΑ.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Μεγάλες πωλήσεις βγήκαν και πάλι στα 0,42 ευρώ. Υπάρχουν φήμες στην αγορά για τον πωλητή και από τους όγκους που βλέπουμε δεν αποκλείεται να έχουν βάση. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή θα δούμε και σχετική ανακοίνωση. Προς το παρόν σημειώνουμε τα πολλά χαρτιά που βγαίνουν και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά. Στα 0,42 ευρώ έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια. Μπήκε βέβαια «ανάχωμα» εκεί για να μην υποχωρήσει άλλο.

Στα 0,4240 ευρώ στο κλείσιμο με απώλειες 5,36% και συνολικό όγκο 423 χιλ. τεμάχια. Έμεινε με πωλητές η μετοχή. Η αποτίμηση στα 14,7 εκατ. ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Με… άνεση στο -5% αφού δεν υπάρχουν αγοραστές. Με 3.861 κομμάτια στα 1,06 ευρώ.

NEWSPHONE: Έκανε αρκετά κομμάτια στα 0,47 ευρώ σήμερα και μάλιστα στο τέλος οι αγοραστές ζητούσαν άλλες 50 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης