Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακύρωσε το ταξίδι στην Ευρώπη ο Pompeo... μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να τον δεχτούν

Ακύρωσε το ταξίδι στην Ευρώπη ο Pompeo... μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να τον δεχτούν
Δυσπιστία από την Ευρώπη μετά από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας από τους υποστηρικτές του Trump στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Αφού αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ξαφνικά αφιερώθηκε στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ακυρώνοντας μάλιστα ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του Pompeo το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως ανώτερος απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ακυρώθηκε.
"Περιμένουμε σύντομα ένα σχέδιο από τη νεα διοίκηση που θα προσδιορίζει τους αξιωματούχους που θα παραμείνουν σε θέσεις ευθύνης σε ενεργή βάση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης της Γερουσίας", ανέφερε το δελτίο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δυσπιστία από την Ευρώπη

Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ακύρωση ήταν περισσότερο απάντηση του Pompeo, εξαιτίας της δυσπιστίας των Ευρωπαίων να τον δουν μετά από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας από τους υποστηρικτές του Trump στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Νωρίτερα την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, πριν από την ακύρωση του Pompeo, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι κανένας αξιωματούχος της ΕΕ δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλάδεν δόθηκαν περισσότερες εξηγήσεις.

Η άρνηση από το Λουξεμβούργο

Ο Pompeo είχε επίσης προγραμματίσει να δει τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί.
Μια μέρα μετά τη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο, ο Jean Asselborn είχε πει στο Ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου ότι ο Trump ήταν «πολιτικός που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel είχε επίσης καταγγείλει τις ταραχές στην Ουάσινγκτον, γράφοντας: «Οι παραβιάσεις κατά του Καπιτωλίου είναι μια φρικτή επίθεση στα θεμέλια της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.
Εμπιστευόμαστε στη δύναμη του αμερικανικού λαού και των θεσμών να ξεπεράσουν αυτές τις περιόδους διαίρεσης και προσβλέπουμε στον εκλεγμένο Πρόεδρο @JoeBiden να αναλάβει αυτό το έργο».
Η αντιπαράθεση μεταξύ Pompeo και Asselborn θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο σοβαρή, δεδομένου ότι ένας από τους κύριους τομείς συζήτησης είναι η αποζημίωση μεταξύ Ουάσιγκτον και Λουξεμβούργου τα τελευταία χρόνια ήταν το ζήτημα των αποζημιώσεων για περιουσιακά στοιχεία που είχαν κλαπεί από την εβραϊκή κοινότητα του Λουξεμβούργου κατά το Ολοκαύτωμα.

Ακύρωση της επικοινωνίας και με τον Stoltenberg

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος εργάστηκε επιμελώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να διατηρήσει την υποστήριξη του Trump στη συμμαχία, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Pompeo την Τετάρτη.
Ωστόσο, με δελτίο τύπου διευκρίνισε: «Δεν θα υπάρξει ενημέρωση στα μέσα ενημέρωσης».
Ο Pompeo τηλεφώνησε στο Stoltenberg την Τρίτη για να του ενημερώσει ότι ακύρωσε την επίσκεψη λίγο πριν το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το δελτίο τύπου του.

Το ρήγμα με την Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες, ο Pompeo είχε επίσης προγραμματίσει να συναντήσει τη βελγίδα υπουργό Εξωτερικών Sophie Wilmès.
Ο Trump όμως πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του, υποτιμώντας τους ιστορικούς Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, τους επιτιμώντας τους για τις λιγοστές στρατιωτικές δαπάνες, αποκαλώντας την ΕΕ «εχθρό» και ισχυριζόμενος ότι το μπλοκ δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ.
Ο Pompeo είχε μια παρόμοια δύσκολη σχέση με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας λανθασμένης ομιλίας του Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες, στην οποία επέκρινε την πολυμέρεια «ως αυτοσκοπό», κατηγόρησε τους γραφειοκράτες και υποστήριξε την εθνική «κυριαρχία» πριν από τη διεθνή τάξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης