Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπεραξίες από το ομόλογο της Πειραιώς θα φθάσει στις 100 μονάδες βάσης

Υπεραξίες από το ομόλογο της Πειραιώς θα φθάσει στις 100 μονάδες βάσης

Επιστροφή στο 100% με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στο ομολογιακό της Πειραιώς

Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές υπεραξίες καταγράφουν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο ομόλογο της Tράπεζας Πειραιώς στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, το ομόλογο Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2030 με κουπόνι 5,5% είχε βρεθεί στο 53% της ονομαστικής αξίας του, εν μέσω της αναμονής για την πληρωμή ή μη των τόκων των μετατρέψιμων ομολόγων Coco’s.
Μετά την προοπτική της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης πολλοί ξένοι επενδυτές έλαβαν θέσεις στο ομόλογο – ενω παράλληλα είχαν ρευστοποιήσει τραπεζικές μετοχές - με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή του ομολόγου της Πειραιώς να κινείται στο 80,89-82 μονάδες βάσης και η απόδοση στην λήξη να έχει υποχωρήσει στο 8,8%.
Σύμφωνα με ξένο επενδυτή o οποίος είχε λάβει θέσεις πρόκειται για ένα “τρομέρο trade και κατά την γνώμη του, όταν θα ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου τότε το ομόλογο θα έχει επιστρέψει στην ονομαστική του αξία στο 100%.”

Προς έκδοση νέου ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο;

Την ίδια άποψη εκφράζουν και διαχειριστές της αγοράς ενω όπως προσθέτουν για όλα τα τραπεζικά ομόλογα ρόλο θα έχει τόσο η ταχύτητα των εμβολιασμών, αλλά και οι επικείμενες τιτλοποιήσεις του Hρακλή ΙΙ – με τις τελευταίες να έχουν σημαντική επίδραση και στις μετοχές του κλάδου.
Μοναδική και ίσως μόνιμη πηγή ανησυχίας για την συνέχεια είναι η πορεία των διεθνών αγορών – αν και συνεχώς η διόρθωση σ αυτές διαψεύδεται αλλεπάλληλα τα τελευταία χρόνια.
Μια σημαντική παράμετρος, όμως, είναι η αυξητική πορεία της απόδοσης του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου η οποία ξεπέρασε το 1,1%.
Η κίνηση αυτή ήδη είχε επίδραση σ όλα τα assets, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα.
Εφόσον συνεχιστεί η πτώση της απόδοσης του ομολόγου, και οι διεθνείς αγορές παραμένουν ήρεμες τότε τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες δεν αποκλείεται να εξετάσουν νέες εκδόσεις που θα αντικαταστήσουν τις παλιότερες με χαμηλότερο επιτόκιο.
Μάλιστα, μια η ανακοίνωση μιας τέτοιας κίνηση, όπως λένε στελέχη της αγοράς ομολόγων θα είχε επίδραση και στην περαιτέρω πτώση της απόδοσης των υφιστάμενων ομολόγων.
Έκδοση, επίσης, εξετάζει μέσα στο πρώτο εξάμηνο και η Eurοbank.

Ανοδικά οι τιμές και στα υπόλοιπα τραπεζικά ομόλογα

Σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα εμφανίζουν μια καλύτερη πορεία αντικατοπτρίζοντας
θετικές προσδοκίες και για τις τραπεζικές μετοχές.
Ειδικότερα, το πράσινο ομόλογο της Εθνικής, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2030 με κουπόνι 2,75% κινείται στο 98,92% (πώληση 100,32 μονάδες βάσης).
Το έτερο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, λήξεως 2029 με κουπόνι 8,25% κινείται στο 109,30% της ονομαστικής αξίας.
Στο 104,18% της ονομαστικής αξίας βρίσκεται και το ομόλογο της Alpha bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2023 με κουπόνι 2,5%.
Με ελαφρά πτώση στο 94,13% βρισκόταν χθες το έτερο ομόλογο της Alpha bank, ύψους 500 εκατ.ευρώ, λήξεως 2030 με κουπόνι 4,25%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης