Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Στο Ιράν έχουν δημιουργήσει νέο ορμητήριο τρομοκράτες της Αλ Κάιντα

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Στο Ιράν έχουν δημιουργήσει νέο ορμητήριο τρομοκράτες της Αλ Κάιντα
«Η Αλ Κάιντα έχει μια νέα έδρα: την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε στην ομιλία του στο National Press Club της Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo υποστήριξε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει απτές αποδείξεις, ότι η Αλ Κάιντα έχει συστήσει μια καινούρια βάση στο Ιράν και ότι η Ουάσιγκτον έχει λιγότερες επιλογές στην αντιμετώπιση αυτής της οργάνωσης, καθώς αυτή έχει βρει καταφύγιο σε αυτή τη χώρα.
Μόλις οκτώ ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το State Department, ο Pompeo είπε ότι το Ιράν έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους ηγέτες της Αλ Κάιντα και στηρίζει την οργάνωση, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζει η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και το Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε επίσης, για πρώτη φορά επισήμως, ότι ο «υπ’ αριθμόν 2» της Αλ Κάιντα, ο Ahmed Abdalla Abdalla ή Abu Mohammed al-Masri, σκοτώθηκε τον Αύγουστο στην Τεχεράνη.

Πλήγμα

Η εφημερίδα New York Times έγραψε τον Νοέμβριο ότι ο Abu Mohammed al-Masri, σκοτώθηκε σε έναν δρόμο της Τεχεράνης από πυρά Ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι εκτελούσαν μυστική αποστολή κατ’ εντολή των ΗΠΑ.
Ο al-Masri, είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998.
Ο Pompeo δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς πέθανε ο al-Masri, ούτε επιβεβαίωσε την ανάμιξη των ισραηλινών ή αμερικανικών υπηρεσιών.
Χρησιμοποίησε όμως αυτό το πρόσφατο γεγονός για να στηρίξει την κατηγορία ότι το σιιτικό Ιράν έχει δώσει καταφύγιο στη σουνιτική οργάνωση που ίδρυσε ο Σαουδάραβας Osama bin Laden
Το Ιράν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα στο έδαφός του.

Νέα έδρα

Για τον Pompeo, η παρουσία του al-Masri,  στο Ιράν δεν αποτέλεσε έκπληξη.
«Η Αλ Κάιντα έχει μια νέα έδρα: την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε στην ομιλία του στο National Press Club της Ουάσιγκτον.
Μέσω του Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif απέρριψε τα «πολεμοχαρή ψέματα» του Pompep, όπως τα χαρακτήρισε.
«Δεν ξεγελάτε κανέναν.
Όλοι οι τρομοκράτες (της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) προέρχονταν από αγαπημένους προορισμούς (σ.σ. του Pompeo) στη Μέση Ανατολή.
Κανένας από το Ιράν», πρόσθεσε ο Zarif .
Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες.

Κυρώσεις

Στην ομιλία του ο Pompeo ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στους ηγέτες της Αλ Κάιντα που εδρεύουν στο Ιράν και σε τρεις ηγέτες του κουρδικού παρακλαδιού της οργάνωσης (AQKB) που δρα στα βόρεια σύνορα Ιράν-Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός έχει κατηγορήσει το Ιράν για δεσμούς με την Αλ Κάιντα και στο παρελθόν, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένες αποδείξεις.
Ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είπε πάντως ότι οι σιίτες Ιρανοί δεν επέδειξαν ποτέ φιλική στάση προς τη σουνιτική Αλ Κάιντα, ούτε πριν ούτε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι ισχυρισμοί για συνεργασία μεταξύ τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης