Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με ώθηση από τις ΗΠΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με ώθηση από τις ΗΠΑ

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο -0,491%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών

Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης προς το τέλος της συνεδρίασης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα σε υψηλό 10μήνου των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν μέσω προσδοκιών για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης υπό τη νέα θητεία του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις κατέγραφαν οριακή πτώση, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού τροφοδότησαν και πάλι ανησυχίες για νέα lockdowns με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους.

ΕΚΤ και ΗΠΑ

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αντιστάθμισε τις ανοδικές πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Εν συνεχεία όμως, οι αποδόσεις γύρισαν σε απότομη άνοδο όταν απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,134%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020.

Τάση

«Εάν οι αμερικανικές αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, και οι γερμανικές αποδόσεις θα έχουν την ίδια πορεία.
Θα ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, παρότι οι κινήσεις στην Ευρωζώνη θα είναι πιο περιορισμένες», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.
Άνοδο πέντε μονάδων βάσης κατέγραψαν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο -0,491%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών.

Προσφορά

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που παρακολουθούν επίσης οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της προσφοράς, που συνήθως είναι μεγάλο αυτή την περίοδο, όπως συνηθίζεται στις αρχές του έτους και θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις.
Η Commerzbank εκτιμά ότι οι νέες εκδόσεις της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν τα 20 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Περιφέρεια

Άνοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις στην περιφέρεια.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στο 0,64% και του πενταετούς στο 0,09%.
Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υψηλός στα 118 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. αφορούσαν σε συναλλαγές στη 10ετία.

Ιταλία

Επίσης, το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 104 μονάδες βάσης από τις 99 την Παρασκευή (8/1), με τους επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη τους τον πολιτικό κίνδυνο.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό και πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, σε μία εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού διαχείρισης κρατικού χρέους Dave Jaconobi ανέφερε ότι εκδηλώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για ιταλικά κρατικά ομόλογα από Ασιάτες επενδυτές που έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι» των λιγοστών αποδόσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη μέσα στο σημερινό περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιταλία άντλησε 10 δισ. ευρώ από κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 105 δισ. ευρώ από περίπου 520 επενδυτές, εκ των οποίων το 70% ήταν από το εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης