Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυγχάνουν τα σχέδια εμβολιασμών κατά του covid – Στην Κίνα ο ΠΟΥ – Στα 1,94 εκατ. οι νεκροί

Αποτυγχάνουν τα σχέδια εμβολιασμών κατά του covid – Στην Κίνα ο ΠΟΥ – Στα 1,94 εκατ. οι νεκροί
Η Ευρώπη η πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία – Συναγερμός στην Κίνα, νέα έξαρση κρουσμάτων
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο με μια σειρά από κράτη να σπεύδουν να αναδιαμορφώσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε να εμβολιάσουν περισσότερους πολίτες, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για τον εντοπισμό των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που τον καθιστούν και πιο μεταδοτικό.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 375.000, αρκετές Πολιτείες αλλάζουν τον σχεδιασμό τους είτε εντάσσοντας νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (Νέα Υόρκη) είτε διοχετεύοντας τα περισσότερα εμβόλια σε λιγότερα εμβολιαστικά κέντρα (Τέξας).
Εξαιρετικά προβληματικοί είναι και οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, η οποία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως με περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στη Μ. Βρετανία όπου οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν φαίνεται να υλοποιούνται.

3456.JPG

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη προσπαθεί μέσω των εμβολιασμών, των περιοριστικών μέτρων και των lockdown να περιορίσει τη διασπορά του ιού, μια δεκαμελής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη 14/1 στην Κίνα με απώτερο στόχο να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 90.724.811 και οι νεκροί σε 1.941.143
  • Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 22.540.969 και σε νεκρούς με 375.373
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 203.100 και τρίτη σε κρούσματα με 8.015.790
  • Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 151.160 και τέταρτο το Μεξικό με 133.706
  • Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 81.567 και στην έκτη η Ιταλία με 78.755 νεκρούς
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.389.733
  • Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.081.368, έκτη η Γαλλία με 2.840.864
  • Έβδομη η Τουρκία με 2.326.256 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.276.491
  • Ένατη η Ισπανία με 2.050.360 και δέκατη η Γερμανία με 1.929.410

Image
Στην Κίνα ο ΠΟΥ

Στην Κίνα θα βρεθεί την Πέμπτη 14/1 δεκαμελής ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.
Η εν λόγω αποστολή, η οποία επρόκειτο να φτάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα αλλά καθυστέρησε διότι οι Αρχές δεν είχαν δώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες στους ειδικούς του ΠΟΥ, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.
Όχι μόνο γιατί μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά, να παραμένουν αναπάντητα (όπως το που, το πότε και το πώς ακριβώς ξεκίνησε η επιδημία) αλλά και γιατί η Κίνα θέλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι κινήθηκε άμεσα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια για την αντιμετώπιση του ιού, κάτι που πάντως αμφισβητείται ευρέως.
«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (...) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες.
Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19» αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κίνας, με τις έρευνες να αρχίζουν σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα.

Ευρώπη, η πλέον πληγείσα περιοχή

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η Ευρώπη παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη λόγω του κορωνοϊού καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη που ανέφερε πάνω από 25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με 22 εκατομμύρια και η Νότια Αμερική με 16,3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Επιπλέον, η Ευρώπη έχει καταγράψει περίπου το 31% από τα 1,93 εκατομμύρια θανάτους που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης καθώς ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια μολύνσεις.
Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, πάνω από 4.000 μέσα σε μια ημέρα, από την έναρξη της επιδημίας, ενώ στην Ασία, η Ινδία ξεπέρασε τους 150.000 θανάτους την περασμένη Τρίτη και έγινε η τρίτη χώρα παγκοσμίως που έσπασε το μακάβριο αυτό φράγμα.

Παρατείνονται lockdown και περιοριστικά μέτρα

Στην Ευρώπη όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν εξαιρετικά αργά και με μεγάλες καθυστερήσεις, τα περισσότερα κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Στη Γερμανία, όπου το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Ιανουαρίου, η καγκελάριος Merkel αποφάσισε τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών για τους πολίτες στις περισσότερο πληγείσες περιοχές της χώρας ενώ στη Γαλλία, αποφασίστηκε σε 8 νομούς αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων της για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επιβληθεί lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οι εμβολιασμοί προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων πληθυσμού έως τα μέσα Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η χώρα δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στην Ιταλία (έως τις 15/1 οι Ιταλοί δεν μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα) όπου σήμερα 11/1 αναμένεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα (π.χ. αν στις διάφορες περιφέρειες τα εβδομαδιαία κρούσματα ξεπερνούν τα 250 ανά 100.000 κατοίκους, η περιοχή θα μετατρέπεται, αυτόματα, σε «κόκκινη ζώνη», κάτι που συνεπάγεται νέους περιορισμούς.
Στην Ισπανία, οι περιφέρειες της Καστίλης και της Λεόν ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια ενώ θα παρατείνουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις προς και από τις άλλες περιφέρειες, έως τον Μάιο ενώ στην Πορτογαλία θα παραταθούν και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη την χώρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες.
88888.JPG

ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά της covid 

Σχέδια για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού εκπονούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες, τη στιγμή που επιδημία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 213.000 νέες μολύνσεις και 1.814 θάνατοι, με το σύνολο των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει τα 22,4 εκατομμύρια και τους νεκρούς να ανέρχονται σε 374.322.
Την ίδια στιγμή, στα ύψη παραμένει και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με covid, αν και ο αριθμός τους μειώθηκε από τους 132.464 που ήταν στις 6/1, σε 129.229, ενώ προβληματισμός υπάρχει με τον χαμηλό αριθμό των εμβολιασθέντων, καθώς αν και έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 22 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, έχουν χορηγηθεί μόλις 6,7 εκατομμύρια δόσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ολοένα και περισσότερες Πολιτείες εκπονούν σχέδια για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους.
Στη Νέα Υόρκη άνοιξαν χθες Κυριακή 10/1 δύο νέα κέντρα για μαζικούς εμβολιασμούς στο Μπρούκλιν και στο Μπρονξ, τα οποία θα λειτουργούν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στο στόχο που έχει θέσει ο δήμαρχος Bill de Blasio να εμβολιάσουν 1 εκατομμύριο πολίτες έως τα τέλη του μήνα ενώ στο Τέξας οι Αρχές ανακοίνωσαν πως θα μοιράσουν τα μισά εμβόλια τους σε μόλις 28 υγειονομικά κέντρα σε μια προσπάθεια να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.
Και στο Τέξας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το ποσοστό θετικότητας των τεστ ανέρχεται στο 19,2%.
00.JPG

Στο κόκκινο η Καλιφόρνια

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στην Καλιφόρνια, η οποία το περασμένο Σάββατο ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων (695) από την έναρξη της επιδημίας καθώς και τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευομένων με covid στις ΜΕΘ (4.939) ενώ το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 50.000 νέα κρούσματα και 468 θάνατοι.
Στο κόκκινο όμως βρίσκονται οι Πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια, οι οποίες ανακοίνωσαν ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων το περασμένο Σάββατο.
Είναι χαρακτηριστικό πως 22 Πολιτείες ανακοίνωσαν ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως σε 9 Πολιτείες έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Κίνα – Σε υψηλό 5 μηνών τα κρούσματα – Έγιναν 17 εκατ. τεστ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα για την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εδώ και πέντε μήνες.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 10/1 ολοκληρώθηκαν τα 17 εκατομμύρια τεστ που έγιναν στις πόλεις Σιτζιαζουάν και Τσινγκτάι μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 103 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα στην επαρχία Χεμπέι που αποτελεί τη νέα εστία της επιδημίας στην Κίνα.
Στην επαρχία Χεμπέι 82 από τις 85 μολύνσεις που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Υγείας, ενώ τα άλλα δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ και ένα στο Πεκίνο.
Τα υπόλοιπα 18 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία της κινεζικής κυβέρνησης όταν αναφέρεται σε μολύνσεις που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο αριθμός που εντοπίστηκε χθες είναι ο υψηλότερος αφότου είχαν ανακοινωθεί 127 την 30ή Ιουλίου.
Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει μικρός σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι αρχές λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων σε εθνική κλίμακα.

Lockdown σε πόλη 11 εκατομμυρίων

Η Σιτζιαζουάν, πρωτεύουσα της Χεμπέι με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχει τεθεί σε lockdown, καθώς έχει απαγορευθεί στους πολίτες και στα οχήματα να βγαίνουν από την πόλη, ενώ όλες οι συγκοινωνίες έχουν ανασταλεί.
Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 76 ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2.
Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται επί του παρόντος 673 ασθενείς με την COVID-19, οι 20 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Δεκαοκτώ άνθρωποι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.
Βάσει των επίσημων στοιχείων η Κίνα μετρά 4.634 νεκρούς επί συνόλου 87.536 κρουσμάτων.
234.JPG

Ινδία: Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός, αρχίζουν στις 16/1 οι εμβολιασμοί

Συνεχίζει να επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία ωστόσο παραμένει δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.311 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 10.466.595.
Παράλληλα, ακόμη 161 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 151.160 νεκρούς.
Αν και η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους (πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία), τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να θέσει υπό σχετικό έλεγχο την επιδημία, αποφεύγοντας ένα ισχυρότερο τρίτο κύμα.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε πως στις 16/1 θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί, σχέδιο άνευ προηγουμένου αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προγραμματισμός προβλέπει τον εμβολιασμό σε 300 εκατομμύρια εργαζομένους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του ιού, ηλικιωμένων και ευάλωτων πληθυσμών έως τον Αύγουστο.

Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική λόγω κορωνοϊού

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού που πλήττει την ευρύτερη περιοχή από τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Η Βραζιλία αποτελεί την πλέον πληγείσα χώρα καθώς είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς και τρίτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία κατέγραψε 29.792 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 469 θανάτους από την COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά πάνω από 8,1 εκατομμύρια κρούσματα και 203.100 νεκρούς.

Εντοπίστηκε στο Μεξικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Σε δύσκολη θέση παραμένει και το Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.003 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 502 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό να κάνει λόγο για 133.706 νεκρούς επί συνόλου 1.534.039 μολύνσεων.
Για πρώτη φορά έπειτα από έξι ημέρες, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έπεσε κάτω από το όριο των χιλίων.
Εν των μεταξύ, χθες Κυριακή 10/1 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε για πρώτη φορά ασθενής να έχει μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βρετανία και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό.
Πρόκειται για 56χρονο άνδρα που ταξίδεψε αεροπορικώς από την πρωτεύουσα του Μεξικό στην πόλη Ματαμόρος.
Δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε το όνομα, ούτε η εθνικότητά του.
Οι αρχές τον χαρακτήρισαν «ταξιδιώτη από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Ταμαουλίπας, μετά τη διάγνωση έγιναν τεστ σε όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδεψε ο άνδρας, πάντως είχαν όλα αρνητικό αποτέλεσμα.

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων και στην Χιλή

Αλλά και στην Χιλή καταγράφονται οι υψηλότερο αριθμοί μολύνσεων εδώ και έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 4.181 κρούσματα του SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να φτάνει τις 641.923.
Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 59 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται στους 17.096 νεκρούς.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για περίπλοκη κατάσταση καθώς σε πολλές επαρχίες της χώρες καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης