Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το παιγνίδι με τα διυλιστήρια και οι προσδοκίες

Το παιγνίδι με τα διυλιστήρια και οι προσδοκίες
Η προοπτική της αύξησης της περιθωρίων διύλισης και η συμπεριφορά των μετοχών
Σχετικά Άρθρα

Προεξοφλούν την ανάκαμψη οι μετοχές των ελληνικών διυλιστηρίων καθώς ανήκουν σε εκείνες τις εταιρείες που επλήγησαν λόγω της πανδημίας και τώρα επανακάπτουν διεθνώς καθώς οι επενδυτές στρέφονται στους “χαμένους” του 2020.
Αρκετοί επενδυτές πόνταραν στο γύρισμα και στρέφονται στις εταιρείες διύλισης λόγω της έλευσης των εμβολιασμών, αλλά και της πρόσφατης αποκατάστασης της αγοράς πετρελαίου ( τιμές, προσφορά)
Στην ελληνική αγορά, ο κλάδος της διύλισης, μαζί με αυτόν της πληροφορικής συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους, καθώς οι εκτιμήσεις επισημαίνουν την σοβαρή βελτίωση των περιθωρίων διύλισης απο το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η δικαίωση

Η άνοδος δικαιώνει απόλυτα την έγκαιρη ανάλυση της Pantelakis στα μέσα Νοεμβρίου (κ. Γ. Γρηγορίου 16 Νοεμβρίου Bankingnews ), η οποία είχε δώσει τιμές – στόχους 16 ευρώ για την ΜΟΗ και 7 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα.
Και όπως υποστήριζε η ανάλυση, οι εταιρείες διαθέτουν τις δυνατότητες για την επιστροφή σημαντικών μερισματικών αποδόσεων.
Το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή τη ΜΟΗ έχει αποδώσει 32,8% φθάνοντας στα 13,28 ευρώ ενω η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων 22,5% στα 5,89 ευρώ αντίστοιχα. Και τα δυο ελληνικά διυλιστήρια, παρά τα χαμηλά περιθώρια κέρδους που επικράτησαν, και τα πλήγματα στην προσφορά εκμεταλλεύθηκαν την περίοδο αποτελεσματικά.
Βελτίωσαν τους ισολογισμούς και διατήρησαν κατά το δυνατόν τα εξαγωγικά μερίδια αγοράς. Και οι μετοχές τους μετά τα θετικά νέα για το εμβόλιο ακολούθησαν την ανοδική διεθνή τάση, όπως λ.χ του κολοσσού της Royal Dutch shell, η μετοχή της οποίας απο τις 9 λίρες βρίσκεται σήμερα στις 14,6 λίρες. (62,2% άνοδος)>

Motor Oil 


Κύκλο εργασιών 4,4 δισ. ευρώ πραγματοποίησε στο 9μηνο του 2020 η Motor Oil έναντι 7 δισ ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη Εbidta ( δίχως τις λογιστικές επιπτώσεις των αποθεμάτων ) ανήλθαν σε 297 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 1,8 έναντι 3,2 δις. ευρώ του 2019.
Επίσης , οι πωλήσεις του Ομίλου προς τη Saudi Aramco αντιπροσωπεύαν ποσοστό 11,63% επί των συνολικών πωλήσεων, ενώ πωλήσεις σε άλλους 8 πελάτες αντιπροσώπευαν ένα επιπλέον 23,27% επί των συνολικών πωλήσεων.
Ο δανεισμός ανήλθε σε 1,4 δις. ευρώ απο 897 εκατ. ευρώ ενω τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 697 εκατ. ευρώ.
Στο 9μηνο, το ενεργητικό αυξήθηκε σε 1,6 δις. ευρώ απο 1,4 δισ. ευρώ και η εταιρεία εμφάνισε και υπεραξία 51,7 εκατ. ευρώ απο 21,2 εκατ. ευρώ απο τις εξαγορές Avin Oil, Coral, NRG (εμπορική ρεύματος ), Alpha. Στο ίδιο διάστημα, ο όμιλος ολοκλήρωσε τις μεταβιβάσεις των ποσοστών στην Optima Bank η οποία προχώρησε επτιυχημένα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ελληνικά Πετρέλαια

Κύκλο εργασιών ύψους 4,4 δισ. ευρώ έναντι 6,8 δις. ευρώ περύσι εμφάνισαν στο 9μηνο τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία λειτούργησαν απρόσκοπτα και τα τρία διυλιστήρια.
Τα συγκρίσιμα Ebidta διαμορφώθηκαν σε 93 εκατ. ευρώ απο 296 εκατ. ευρώ.
To συνολικό ενεργητικό μειώθηκε σε 6,3 δις. ευρώ απο 7 δισ. ευρώ.
Το ταμείο είχε 828 εκατ. ευρώ. Τα έντοκα δάνεια ανήλθαν σε 1,2 δις. ευρώ απο 1,6 δισ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε 1,7 δισ. ευρώ απο 1 δισ. ευρώ το 2019.
Το δε χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 14% στα 78 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών 900 εκατ. ευρώ, ενω αποπλήρωσε και δάνεια 346 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης