Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ρυθμούς ανάπτυξης 4% θα «τρέξει» η ελβετική οικονομία το 2021 και το 2022

Με ρυθμούς ανάπτυξης 4% θα «τρέξει» η ελβετική οικονομία το 2021 και  το 2022
Επενδύσεις και κατανάλωση θα ενισχύσουν την οικονομία της Ελβετίας τα επόμενα δύο χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Ρυθμούς ανάπτυξης, διπλάσιους του συνηθισμένου, της τάξης του 4% μπορεί να επιτύχει η ελβετική οικονομία το 2021 και το 2022, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κυβέρνησης στην εφημερίδα NZZ am Sonntag.
Στο «θετικό σενάριο» της, η κυβέρνηση αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει από τα μέσα του 2021, δήλωσε ο Eric Scheidegger, μια κατάσταση που θα πρέπει να βοηθήσει την ελβετική οικονομία, που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.
Η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) της Ελβετίας στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2020 ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ 3% το 2021 και 3,1% το 2022 μετά την ύφεση – 3,3% το 2020 τη χειρότερη από το 1975.
Συνήθως η ελβετική οικονομία έχει ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 1,7% ετησίως .

Το θετικό σενάριο

«Στο θετικό μας σενάριο, αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία από το καλοκαίρι και μετά», δήλωσε ο Scheidegger, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του SECO.
«Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελβετία θα μπορούσε να επιτύχει ανάπτυξη περίπου 4% τόσο το 2021 όσο και το 2022.»
Το 2020 λόγω της πανδημίας, η οικονομία της χώρας κατέγραψε απώλειες 72 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (81,32 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει το Reuters.
Η κρατική ενίσχυση, που ισοδυναμούσε με το 5% του ΑΕΠ, απέτρεψε τα χειρότερα ενώ επρόκειτο για μέτρα στήριξης μεγαλύτερα και από εκείνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Κατανάλωση και επενδύσεις

Το ΑΕΠ θα πρέπει να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2021 με επενδύσεις από εταιρείες που υποστηρίζουν την ανάκαμψη.
«Παράλληλα με την κατανάλωση, οι επενδύσεις είναι ο δεύτερος βασικός μοχλός», δήλωσε ο Scheidegger.
Η Ελβετία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με την οικονομία της να βασίζεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη φαρμακοβιομηχανία.
Αν και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μέσω μιας σειράς συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης