Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed Σικάγο): Η Fed δεν αναμένεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων εντός του 2021

Clarida (Fed Σικάγο): Η Fed δεν αναμένεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων εντός του 2021

Κρίσιμο στοιχείο η επιτυχία του προγράμματος των μαζικών εμβολιασμών, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Fed του Σικάγο, Richard Clarida

Σχετικά Άρθρα

H ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεν αναμένεται να μειώσει τον εκ μέρους της όγκο των αγορών τίτλων, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ακόμη κι αν, όπως αναμένεται, η οικονομία αρχίσει να ενδυναμώνεται εν όσω η πανδημία του κορωνοϊού θα υποχωρεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed του Σικάγο, Richard Clarida .
«Οι οικονομικές προοπτικές, με βάση την εκτίμησή μου, είναι συνδεδεμένες με τον τωρινό ρυθμό αγορών εκ μέρους μας για όλη τη διάρκεια του έτους», ανέφερε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση.
Άλλα στελέχη της Fed, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans και εκείνος της Atlanta, Raphael Bostic, ανέφεραν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο θα υποστήριζαν υπό συνθήκες τη μείωση του ρυθμού αγορών εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας μέχρι τα τέλη του έτους, εάν η οικονομία έχει ανακάμψει με αρκετά δυναμικό ρυθμό.

«Βαθιά τρύπα»

Ο Clarida σημείωσε ότι ίσως θα μπορούσε να συμφωνήσει, εάν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του αναμενομένου, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει πέσει σε μια «βαθιά τρύπα» και θα χρειαστεί χρόνος για την αγορά εργασίας να ανακάμψει και για τον πληθωρισμό να προσεγγίσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
«Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός πριν αρχίσουμε να εξετάζουμε μείωση των αγορών», είπε.
Η Fed, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αγοράζει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και άλλα χρεόγραφα συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της χώρας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.


Επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, υπεύθυνη για τον ορισμό των επιτοκίων, τόνισε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι θα διατηρήσει τον ρυθμό αγορών τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα μέχει η οικονομική ανάκαμψη να δείξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο».
Ωστόσο, δεν έχει ορίσει επακριβώς τι σημαίνει κάτι τέτοιο.
«Η ανάπτυξη πολλών αποτελεσματικών εμβολίων δείχνει για μένα ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2021 και αργότερα έχουν γίνει πιο λαμπρές και οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αρχίσει να εξασθενούν», ανέφερε ο κ. Clarida.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης