Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 15/1 η σύγκρουση στη Βουλή Μητσοτάκη - Τσίπρα - Οι στρατηγικές, τα επιχειρήματα και η ατζέντα

Στις 15/1 η σύγκρουση στη Βουλή Μητσοτάκη - Τσίπρα - Οι στρατηγικές, τα επιχειρήματα και η ατζέντα
Αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα έρχεται την Παρασκευή στις 15 Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα έρχεται την Παρασκευή στις 15 Ιανουαρίου καθώς θα συζητηθεί το αίτημα του Πρωθυπουργού για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σχετικά με την πανδημία.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί η πανδημία ωστόσο, αυτό που έλαβε ήταν μία συζήτηση στην Βουλή.
Προσπαθεί να κάψει το χαρτί του ανασχηματισμού και να επαναφέρει την ατζέντα της πανδημίας που αποτελεί αγκάθι για την εικόνα της κυβέρνησης.

Πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο και ατζέντα υποδομών για το 2021

Ο Πρωθυπουργός έχει στο οπλοστάσιο του το σχηματισμό μιας φρέσκιας κυβέρνησης και μία μεγάλη γκάμα από νομοσχέδια αλλά και έργα υποδομών που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται αρχές του 2021.
Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο έχει να περάσει ένα κορυφαίο νομοθετικό έργο, όπως νέο εργασιακό νόμο, νέο ασφαλιστικό σύστημα επικούρισης, σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία, νέο ΑΣΕΠ, το σύστημα Ηρακλής 2 για τα κόκκινα δάνεια, την προμήθεια των μαχητικών Rafale και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Επίσης, από το 2021 θα προχωρήσουν γρήγορα τα συγκεκριμένα έργα υποδομής:
Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο Ε-65, η σύνδεση Άκτιο-Αμβρακία και νέο σιδηροδρομικό δίκτυο ύψους 3.3 δισ ευρώ.

Τα επιχειρήματα του Μαξίμου

Στη συζήτηση της Παρασκευή ο Πρωθυπουργός πάει σε μία εφ’ όλης της ατζέντας σύγκρουση αλλά, κυρίως για τα θέματα της πανδημίας.
Εκεί διατηρεί ακόμα κάποια κρίσιμα αβαντάζ.
Το Reuters έχει κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει χειριστεί πολύ καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, το Μαξίμου προβάλλει ως επιχείρημα ότι στους εμβολιασμούς και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μείνει πίσω.
Τα τρωτά σημεία της διαχείρισης στο δεύτερο κύμα είναι ότι το lockdown παρατάθηκε μέχρι 18 Ιανουαρίου, η αγορά είναι κλειστή χωρίς την δυνατότητα του click away, ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων και το υψηλό φορτίο στην Αττική.

Τρωτό σημείο ο μεταλλαγμένος ιός και η παράταση του lockdown

Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων που θα ανοίξουν την Δευτέρα στις 11/1 και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν θα υπάρξει χειροτέρευση του επιδημιολογικού φορτίου.
Ο κρυφός φόβος για την κυβέρνηση όσον αφορά την πανδημία είναι, ωστόσο, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά.
Στις συσκέψεις, η επιτροπή λοιμοξιολόγων ομολογεί ότι θα είναι απρόβλεπτη η υπόθεση διασπορά του μεταλλαγμένου ιού ωστόσο, θεωρεί ότι εάν τα πράγματα χειροτερέψουν αυτό θα φανεί μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Άρα μετά την επόμενη κρίσιμη εβδομάδα που γίνεται η συζήτηση στην Βουλή. Το κακό είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων και η νέα εξάπλωση του ιού θα φέρει νέα περιοριστικά μέτρα.

Ανύπαρκτοι τομεάρχες και χωρίς αντιπρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός θέλει να στρέψει τη δημόσια συζήτηση στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απάντηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τους επιτελείς του να δημιουργήσουν μία ομάδα αντι-Πισσαρίδη για να καταρτίσουν μία συνολική μεταρρυθμιστική πρόταση.
Όμως, αυτή έμεινε στα χαρτιά.
Είναι φανερό ότι μόνος του ο Τσίπρας (άντε και ο Πολάκης) σέρνει όλη την παράταξη.
Οι τομεάρχες του είναι ανύπαρκτοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη περίοδο διατηρεί τα πρωτεία στην κυβερνητική ατζέντα, τις επαφές με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ αλλά έχει και την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων για όλο το 2021. Το μόνο τρωτό του σημείο είναι η πανδημία, η οποία εξελίσσεται καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ο εμβολιασμός που στην Ευρώπη επικρατεί η ίδια κατάσταση.
Άρα η κατάσταση είναι διαχείριση, όπως και η συζήτηση της Παρασκευής.

Μη διαχειρίσιμη η κόπωση του κόσμου

Αυτή, όμως, που δεν είναι διαχειρίσιμη είναι η κόπωση και η απογοήτευση του κόσμου για το παρατεταμένο lockdown.
Κάθε μήνα περίπου 700.000 εργαζόμενοι περιμένουν από το Κράτος να τους πληρώσει τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ για να ζήσει.
Αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες θα κλείσουν μέσα στο 2021.
Και το χειρότερο:
Εάν έρθει τρίτο κύμα της πανδημίας, τίθεται εν αμφιβόλω όλο το εγχείρημα του τουρισμού για το 2021.
Η ύφεση αντί να ανακόπτεπται και να αλλάξει πρόσημο, παραμένει.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης