Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών: Νέα σκάφη, νέες δυνατότητες

Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών: Νέα σκάφη, νέες δυνατότητες
Νέες επιχειρησιακές ικανότητες αναπτύσσει η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών Πολεμικού Ναυτικού χάρις στην απόκτηση Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Νέες επιχειρησιακές ικανότητες αναπτύσσει η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού χάρις στην απόκτηση Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) από τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τέσσερα σκάφη ναυτικού ειδικού πολέμου Mk-V SOC (Special Operations Craft) και έξι φουσκωτά σταθερής γάστρας NSW RHIB (Naval Special Warfare Rigid Hull Inflatable Boat).

Special Operation Craft

Τα τέσσερα Mk-V SOC (Special Operations Craft) κατέφθασαν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 6 Απριλίου 2020, όπου παραμένουν για την εκτέλεση ελέγχων και εργασιών συντήρησης και επισκευής πριν την  ενεργοποίησής τους.
Τα χαρακτηριστικά του Mk-V SOC είναι: εκτόπισμα 57+ τόνοι, μήκος 25 μ., πλάτος 5,25 μ., ύψος 5,25 μ. και βύθισμα 1,5 μ.
Με δύο κινητήρες 2285 HP ΜΤU 12V396 TE94 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65+ κόμβων, ενώ η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης  ανέρχεται στα 900 χλμ.
Το Mk-V SOC είναι μια πλατφόρμα θαλάσσιας διείσδυσης σε περιβάλλον απειλής μικρού και μεσαίου επιπέδου.
Mεταφέρει 16 Υποβρύχιους Καταστροφείς (Υ/Κ) και τέσσερις ελαστικές φουσκωτές λέμβους CRRC (Combat Rubber Raiding Craft) που καθελκύονται και περισυλλέγονται εν κινήσει, από το κεκλιμένο κατάστρωμα της πρύμνης. Γνωστές απλώς ως Zodiac, οι λέμβοι μεταφέρουν έναν ή δύο χειριστές ελαστικών λέμβων (ΧΕΛ) και έξι Υ/Κ.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των Mk-V είναι ότι λόγω μεγάλου χώρου στο πίσω κατάστρωμα, μπορεί να μεταφέρουν τακτικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) για αποστολές αναγνώρισης και υποστήριξης αμφίβιων επιδρομών με πληροφορίες.

Τα ελληνικά Mk-V SOC

Από τα ελληνικά Mk-V SOC έχουν αφαιρεθεί οι ασύρματοι, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα συστήματα ναυτιλίας, τα FLIR και άλλα ευαίσθητα όργανα, όχι ίσως  διότι μπορεί να αποτελούν απόρρητα συστήματα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, αλλά απλώς γιατί μεταφέρθηκαν σε άλλα σκάφη των SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού.
Άλλης προέλευσης παρόμοια συστήματα θα τοποθετηθούν, τουλάχιστον για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας και ναυτιλίας.
Ο οπλισμός των ελληνικών Mk-V έχει επίσης αφαιρεθεί, αλλά αυτό είναι εύκολο να διορθωθεί, καθώς υπάρχει απόθεμα βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ .50, μεσαίων πολυβόλων (Μ60D, MAG58 , MG3 των 7,62x51) καθώς και αυτόματων βομβιδοβόλων Mk-19  ή MGM των 40 χλστ.
Δεν είναι γνωστό αν τα σκάφη είναι της βελτιωμένης έκδοσης που διαθέτει βάσεις για τοποθέτηση εξάκαννων πολυβόλων GAU-17 (M134).
Η απόκτηση των Μ134 ίσως θα έπρεπε να έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ, καθώς η ταχυβολία τους (2.000 - 6.000 βλήματα ανά λεπτό!) και το δραστικό βεληνεκές 1.000 μέτρων θα ήταν πολύτιμα  για την υποστήριξη των Ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου της ΔΥΚ και άλλων μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).
Να σημειώσουμε ότι το Μ134 έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες τουρκικών σκαφών RHIB.

Φουσκωτά ειδικού πολέμου

To NSW RHIB έχει τριμελές πλήρωμα και μεταφέρει οκτώ  εξοπλισμένους βατραχανθρώπους σε ειδικά αντι-σοκ καθίσματα.
Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται ραντάρ ναυτιλίας, GPS, IFF (Identification Friend or Foe) και επικοινωνίες VHF/HF/UHF και SATCOM.
Διαθέτει δύο έστορες ( στην πρύμνη και στην πλώρη) όπου μπορεί να τοποθετηθεί  συνδυασμός των εξής όπλων: πολυβόλο Μ2ΗΒ, πολυβόλο Μ240, αυτόματο βομβιδοβόλο Mk19. Χάρις σε δύο ντηλελοκινητήρες κινητήρες 470 ΗΡ/ υδροστροβίλους KaMeWa FF280 Mix αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων, ενώ έχει ακτίνα δράση 342 χλμ.
Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των έξι 11μετρων σκαφών σταθερής γάστρας RHIB Naval Special Warfare που θα παραλάβει επίσης η ΔΥΚ έχει αναλάβει η εταιρεία United States Marine Inc. (USMI).
Το πρόγραμμα ύψους 8,9 εκατ. δολαρίων χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με την πρόβλεψη για βοήθεια ασφαλείας Section 333 Building Partner Capacity (BPC).
Η αρχή που ανέθεσε το συμβόλαιο είναι η Naval Sea Systems Command (NAVSEA) του Αμερικανικού Ναυτικού.
Η τροποποίηση περιλαμβάνει την τοποθέτηση FLIR, ανταλλακτικών και τεχνικής βοήθειας.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο Gulfport του Μισσισιπί και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2022.
Τα έξι RHIB NSW προέρχονται από τον αριθμό των αποσυρμένων πλέον σκαφών αυτού του τύπου από τις μονάδες SBT (Special Boat Team) της αμερικανικής Διοίκησης Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSWC).

Νέες ικανότητες

Η ΔΥΚ διαθέτει ήδη έναν στολίσκο ΣΑΠ, ο οποίος  αποτελείται από σκάφη πολιτικής σχεδίασης με μετατροπές.
Τα έξι NSW RHIB θα προσδώσουν ομοιοτυπία ΣΑΠ με στρατιωτικές πλέον προδιαγραφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διατηρηθούν εν υπηρεσία ορισμένα RHIB για εφεδρεία και εξυπηρέτηση αναγκών  μονάδων της ΔΔΕΕ.
Τα τέσσερα Mk-V SOC αποτελούν μια εντελώς νέα ικανότητα.
Για πρώτη φορά, η ΔΥΚ θα κατέχει ένα σκάφος κλειστού τύπου για διείσδυση/επίθεση μεγάλης ακτίνας, το οποίο θα εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή μεταφορά  Υ/Κ, θα παρέχει υποστήριξη μάχης και υπηρεσιών και θα αποτελεί ένα πολύτιμο πλωτό κέντρο διοίκησης & ελέγχου σε  Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις.
Οι δυνατότητες αυτές συνάδουν με τους νέους ρόλους που αναμένεται να αναλάβουν οι ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός πλαίσιου του ΝΑΤΟ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης