Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε εκ νέου οριακά στο -0,524% την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2021
Η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης βρέθηκε στην αντίπερα όχθη από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021.
Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε από την προοπτική συνέχισης της νομισματικής στήριξης από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του εκτεταμένης αγοράς κρατικών ομολόγων αλλά και στις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

ΗΠΑ 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου προεξοφλείται από τις αγορές ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αφού ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα το «φράγμα» του 1%, εν αναμονή περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς αμερικανικό Κογκρέσο, σε μία εξέλιξη που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα τις νέες εκδόσεις χρέους.
H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε σήμερα περαιτέρω στο 1,1017%, παρά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας απώλεσε 140.000 θέσεις εργασίας τον τελευταίο μήνα του 2020.

Ευρωζώνη 

Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε και πάλι οριακά στο -0,524%.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, αφού ενωρίτερα είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου στο 0,485%. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού περιορίστηκε στις 100 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.
Οι επενδυτές αγνοούν προς το παρόν τη συνεχιζόμενη ρήξη μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Conte και του επικεφαλής του Italia Viva και πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi,, που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες για ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, η αποκλιμάκωση ήταν πιο αισθητή, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,58% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 117 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 0,03%. Αυξημένος παρέμεινε και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, φθάνοντας στα 168 εκατ. ευρώ.
Αναλυτές της UniCredit επισημαίνουν ότι με την ΕΚΤ να παραμένει άκρως υποστηρικτική, δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες σημαντική άνοδο των αποδόσεων από τα σημερινά τους επίπεδα.

Εκδόσεις

Από πλευράς προσφοράς, η Ισπανία προγραμματίζει να εκδώσει εφέτος 100 δισ.ευρώ, λιγότερα από τα 110 δισ .ευρώ που εξέδωσε πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και πράσινων ομολόγων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, η Πορτογαλία θα βγεί στις αγορές την επόμενη Τετάρτη με έκδοση δύο ομολόγων λήξης 2030 και 2035, με σκοπό να αντήσει 1,25 δισ.ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης