Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ - Lockdown σε Ευρώπη, Κίνα, Αυστραλία - Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer κατά των μεταλλάξεων

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ - Lockdown σε Ευρώπη, Κίνα, Αυστραλία - Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer κατά των μεταλλάξεων
Στους 1,9 εκατ. οι νεκροί, ξεπέρασαν τα 88 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
(upd2) Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται ραγδαία και με τα περισσότερα κράτη να επιστρατεύουν την αναγκαστική «λύση» των περιοριστικών μέτρων και των lockdown προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, έως ότου αρχίσουν να πραγματοποιούνται μαζικότερα οι εμβολιασμοί κατά του covid.
Στις ΗΠΑ για ακόμα ένα 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 4.000 νεκροί μέσα σε μια ημέρα και ενώ το σύστημα υγείας, κυρίως στο Λος Άντζελες, εκπέμπει SOS σχετικά με τη δυνατότητα του να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό των ασθενών, ζήτημα με το οποίο είναι αντιμέτωπα και τα νοσοκομεία στο Λονδίνο.
Στην Ευρώπη, η οποία κατά τον ΠΟΥ είναι σε ανησυχητική κατάσταση, τα περισσότερα κράτη προσφεύγουν στη λύση των lockdown, στα οποία προσφεύγουν τις τελευταίες ώρες τόσο η Κίνα όσο και η Αυστραλία, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν καταφέρει σχεδόν να εξαφανίσουν τον ιό ενώ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται για άλλη μια φορά η Λατινική Αμερική, και κυρίως Βραζιλία και Μεξικό.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα καθώς αναφέρεται πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων του ιού.
 
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 88.505.824 και οι νεκροί σε 1.906.468
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 21.717.216 και σε νεκρούς με 367.143
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 200.498 και τρίτη σε κρούσματα με 7.961.673
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 150.570 και τέταρτο το Μεξικό με 131.031
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 78.362 και στην έκτη θέση η Ιταλία με 77.291 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.297.833,
- Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.898.052
- Έκτη η Γαλλία με 2.763.370

- Έβδομη η Τουρκία με 2.296.102 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.220.361
- Ένατη η Ισπανία με 2.024.904 και δέκατη η Γερμανία με 1.886.561
Image
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Νέο ρεκόρ με πάνω από 4.000 νεκρούς

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας αναφέρθηκαν περισσότεροι από 4.000 θάνατοι λόγω του ιού.
Το προηγούμενο ρεκόρ (3.936 νεκροί) είχε καταγραφεί μόλις προχθές Τρίτη 5/1, με το σύνολο των θανάτων πλέον να ανέρχεται σε 365.317.
Την ίδια στιγμή καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν περίπου 275.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, και ενώ αναφέρεται πως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη εβδομάδα από την έναρξη της επιδημίας.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με covid, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 132.000 προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου πίεση στο αμερικανικό σύστημα υγείας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, είναι ότι οι Αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν 166 ρυμουλκά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με πλημμύρα θανάτων εξαιτίας της νόσου προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Image
Στο επίκεντρο η Καλιφόρνια

Το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Καλιφόρνια, η οποία έχει ξεπεράσει τους 28.000 θανάτους και τα 2,5 εκατομμύρια κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 48 ώρες αναφέρθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ενώ στην κομητεία του Λος Άντζελες που είναι και η πλέον πληγείσα περιοχή της Καλιφόρνια, κάθε οκτώ λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από covid.
Όπως είπε ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Eric Garcetti, οι άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε ημέρα στην πόλη από τον κορωνοϊό είναι περισσότεροι από αυτούς που αυτοκτονούν σε ετήσια βάση, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα κρούσματα στο Λος Άντζελες έχουν αυξηθεί κατά 941% από την 1η Νοεμβρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα και παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι Πολιτείες, οι ελπίδες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έχουν εναποτεθεί στους εμβολιασμούς.
Πάντως, μέχρι στιγμής μόλις ένα 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, καθώς αναφέρεται πως αν και έχουν διανεμηθεί τουλάχιστον 21,42 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, έχουν χορηγηθεί περίπου 6 εκατομμύρια δόσεις.
Image
Lockdown στην Ευρώπη, θερίζει Γερμανία και Μ. Βρετανία ο κορωνοϊός

Στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ολοένα και περισσότερα κράτη παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και τα lockdown σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού έως ότου τουλάχιστον αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού.
Μάλιστα σήμερα 8/1 η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ανέφερε ότι η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων περισσότερων δόσεων του εμβολίου.
Η κατάσταση στη Μ. Βρετανία, η οποία έχει εισέλθει σε αυστηρό lockdown από τις 5/1 και στο οποίο θα παραμείνει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι δραματική, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως τις επόμενες δύο εβδομάδες το αργότερο τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τους ασθενείς εφόσον συνεχίσει αυτός ο αριθμός κρουσμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο δεύτερος χειρότερος απολογισμός θανάτων τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε ότι για να μπει ο οποιοσδήποτε στην χώρα θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ, το οποίο θα έχει γίνει τις προηγούμενες 72 ώρες.
Image
Κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο.
Η Γερμανία παρέτεινε το αυστηρό lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σε παράταση του lockdown έως τις 24/1 προχώρησε η Αυστρία αλλά και η Ολλανδία που είναι σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στην Ιταλία (έως τις 15/1 οι Ιταλοί δεν μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα) και αναμένεται να υιοθετηθούν και άλλα από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1 σε έξι περιφέρειες της χώρας, στη Γαλλία όπου έως τις 20/1 θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, στην Ισπανία όπου οι περιφέρειες της Καστίλης και της Λεόν ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια ενώ θα παρατείνουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις προς και από τις άλλες περιφέρειες, έως τον Μάιο αλλά και στην Πορτογαλία όπου θα παραταθούν και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη την χώρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες.
Image
Ξεπέρασε τους 200.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού η Βραζιλία – Ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων στο Μεξικό

Το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού πλήττει τη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές του πλανήτη.
Στη Βραζιλία οι νεκροί λόγω του ιού ξεπέρασαν τους 200.000.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, ακόμη 1.524 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 200.498.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 87.843 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να φτάνει πλέον τα 8 εκατομμύρια κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων καταγράφονται και στο Μεξικό.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν13.734 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.044 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται σε 131.031 νεκρούς επί συνόλου 1.493.569 μολύνσεων.
Το Μεξικό, η χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων (1.165, 13.000).
Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς.
Το Μεξικό ξεκίνησε την 24η Δεκεμβρίου πρόγραμμα εμβολιασμού, αξιοποιώντας το προϊόν των Pfizer/BioNTech ενώ τη Δευτέρα δόθηκε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα τον Μάρτιο.

Κίνα: Αυστηρό lockdown σε πόλη 11 εκατομμυρίων – Πάνω από 300 κρούσματα στην επαρχία Hebei

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην Κίνα για την «έξαρση» κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται από τις αρχές του 2021 στην επαρχία Hebei που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στην Shijiazhuang, την πρωτεύουσα των 11 εκατομμυρίων της επαρχίας Hebei, που βρίσκεται σε απόσταση 3 ωρών από το Πεκίνο.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού, οι κινεζικές Αρχές έχουν ήδη λάβει πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απομόνωση της πόλης από την υπόλοιπη χώρα καθώς απαγορεύτηκε η έξοδος από την Shijiazhuang όλων των κατοίκων και των οχημάτων, πλην ελαχίστων έκτακτων εξαιρέσεων.
Εντός της πόλης έχουν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ αυστηροποιήθηκαν οι περιορισμοί όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.
Οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι προς τη Shijiazhuang έκλεισαν, ενώ τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων ανεστάλησαν, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, ο κυριότερος συγκοινωνιακός σταθμός της πόλης έκλεισε και δεν επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται σε αυτόν ταξιδιώτες.
Σημειώνεται πως οι περιορισμοί είναι οι αυστηρότεροι που έχουν επιβληθεί στην Κίνα από τον περασμένο Μάρτιο.

Lockdown και στην Αυστραλία

Σε τριήμερο lockdown εισέρχεται το Brisbane, η τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Αυστραλίας και πρωτεύουσα της Πολιτείας του Κουίνσλαντ ύστερα από τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος που αφορά και το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Από σήμερα Παρασκευή 8/1 το Brisbane μπαίνει σε τριήμερο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και με μετακινήσεις μόνο για τα απαραίτητα (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις, εργασία και άσκηση) και με τις Αρχές να επισημαίνουν πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό το βρετανικό στέλεχος έχει υψηλή μεταδοτικότητα.
Είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό και θα το αντιμετωπίσουμε σκληρά και από νωρίς, προκειμένου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολιτείας του Κουνίσλαντ, Annastacia Palaszczuk.

Υποχωρεί η επιδημία στην Ινδία

Σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τον ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.139 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 10.413.417.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ακόμη 234 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 150.570 νεκρούς.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά των μεταλλάξεων του ιού

Αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.
Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.
Τα πορίσματά της είναι περιορισμένα, διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του ιού.
Περισσότερα στοιχεία από παρόμοιες έρευνες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά άλλων μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στις παραλλαγές του κορωνοϊού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα προέρχονται από ασυμπτωματικούς

Σχεδόν έξι στα δέκα νέα κρούσματα προέρχονται από προσυμπτωματικούς ή και ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού αναφέρουν εκτιμήσεις ενός νέου μαθηματικού-επιδημιολογικού μοντέλου των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Αυτή η εκτίμηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία που έχει να τηρούνται οι οδηγίες για χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, άσχετα με το εάν κάποιος νιώθει άρρωστος ή όχι.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 59% των κρουσμάτων προέρχεται από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.
Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 35% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε προσυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS-CoV-2, οι οποίοι μολύνουν άλλους πριν οι ίδιοι εμφανίσουν συμπτώματα (αυτό θα συμβεί αργότερα, αφού έχουν πια κάνει τη «ζημιά» στους γύρω τους), καθώς και το 24% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης