Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

National Interest: H Τουρκία είναι «αναξιόπιστη σύμμαχος» - Η αεροπορική βάση στην Ελλάδα

National Interest: H Τουρκία είναι «αναξιόπιστη σύμμαχος» - Η αεροπορική βάση στην Ελλάδα
Δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας η βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, ούτε η Τουρκία αξιόπιστος σύμμαχος, γράφει σε ανάλυσή του το National Interest
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να τερματίσουν την παρουσία τους στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, η οποία δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια, όπως γράφει το National Interest (NI) την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.
Oι ΗΠΑ διαθέτουν πληθώρα  στρατιωτικών βάσεων σε γειτονικές χώρες, από τις οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ η Τουρκία του Erdogan έχει αποδειχθεί μη - αξιόπιστη «σύμμαχος».
Ιστορικά, η στρατηγική θέση του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ήταν εξαιρετικά σημαντική για την εποχή του Ψυχρού πολέμου και την προάσπιση των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ έχασε την στρατηγική της σημασία, όπως δήλωσε οRichard Caroll στο NI, και έκτοτε παρέχει μια βασική επιχειρησιακή αφετηρία για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με τελευταία αξιοποίηση κατά την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
Εξακολουθεί δε, να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ

Αλλαγή των ισορροπιών

Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, και η αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στην πολιτική του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, κατέστησε τη χώρα έναν αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ.
Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση, με συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για να ανοίξει ξανά μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, υποστηρίζει το περιοδικό.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και υποστήριξαν σθεναρά την Αθήνα στη διαμάχη τους με την Άγκυρα σχετικά με την πρόσβαση στο φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης