Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Η υπερπροσφορά ασκεί πιέσεις στις τιμές των ομολόγων της περιφέρειας

Ευρωζώνη: Η υπερπροσφορά ασκεί πιέσεις στις τιμές των ομολόγων της περιφέρειας
Στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έχουν προγραμματισθεί εκδόσεις ομολόγων 45 δισ. ευρώ ενώ συνολικά όλο το μήνα οι εκδόσεις χρέους θα φτάσουν τα 150 δις. ευρώ – ελαφρώς χαμηλότερα από το ελληνικό ΑΕΠ

Η υπερπροσφορά τίτλων στην πρωτογενή αγορά ασκεί πιέσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, όπως δείχνουν οι πρώτες ημέρες του 2021 στις αγορές. 
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη θετική συγκυρία η οποία προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και πανδημίας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με μαζικές εκδόσεις ομολόγων.
Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις κρατικών ομολόγων 45 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Unicredit μέσα στον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αντλήσουν από τις αγορές περί τα 150 δισ. ευρώ.

Εξυπηρέτηση χρέους

Οι εκδόσεις αυτές πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά πρωτίστως προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούν τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αρνητικά επηρέασε σήμερα τις αγορές ομολόγων και η διαρκής πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να παραμένει καθηλωμένος σε «αρνητικό έδαφος».

Ελλάδα

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 104 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,61% από 0,6% που έκλεισε χθες έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16%.

Όπως νωρίτερα στις 7 Ιανουαρίου το Banking News είχε επισημάνει για την αγορά ομολόγων: 

Η ωρολογιακή βόμβα του 2021 - Λήγουν κρατικά ομόλογα ύψους 13 τρισ. δολαρίων, τα περισσότερα της 10ετίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης