Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Aνάπτυξη 6,4% στις ΗΠΑ το 2021, αντί για 5,9%, λόγω του μπλε κύματος

Goldman Sachs: Aνάπτυξη 6,4% στις ΗΠΑ το 2021, αντί για 5,9%, λόγω του μπλε κύματος
Με τον έλεγχο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να περάσουν μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης, επισημαίνει η Goldman Sachs
Επί τα βελτίω αναθεώρησε την ανάπτυξη και την προοπτική των ΗΠΑ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (+6,4% από 5,9%), μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία και το «μπλε σκούπισμα» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα για ένα νέο, διευρυμένο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Σε μια εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ οι Raphael Warnock και Jon Ossoff επικράτησαν επί των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους.
Κάπως έτσι οι Δημοκρατικοί πήραν τη Γερουσία στα χέρια τους έπειτα από 18 χρόνια.
«Με τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμα και μικρή διαφορά, οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να περάσουν το α’ τρίμηνο του 2021 νομοσχέδιο με νέα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 750 δισεκ. δολ., εκ των οποίων τα 300 δισεκ. δολ. θα είναι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι εξελίξεις της πανδημικής κρίσης δεν είναι ενθαρρυντικές.
Δυστυχώς, ο εμβολιασμός, αντί να επιταχύνεται, επιβραδύνει, ενώ παράλληλα η νέα, επικίνδυνη μετάλλαξή του απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκτιμά ανάπτυξη +6,4% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση του ΑΕΠ στο ύψους του 5,9%.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο αριθμό θανόντων, με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους να έχουν πέσει θύμα της νόσου.
Την ίδια στιγμή, νέο κύμα κρουσμάτων απειλεί τη δημόσια υγεία σε μια σειρά από πολιτείες.
Η οικονομία υπέφερε από μεγάλη ύφεση το β’ τρίμηνο του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις ανά τη χώρα έκλειναν η μία μετά την άλλη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς της νόσου.
Από τότε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έχει επανεκκινήσει, ωστόσο οι μολύνσεις συνεχίζουν ανοδικά, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τη μεγέθυνση και την κατανάλωση.
Goldman Sachs projections for US fiscal stimulus for households and businesses


Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και θα μειώσει την ανεργία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανεργία στις ΗΠΑ φτάσει το 2021 στο 4,8%, από 6,75 που είναι τώρα.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσοστό αυτό θα πέσει περαιτέρω, στο 3,6% το 2024.
Η Goldman Sachs αναμένει επίσης η κυβέρνηση να εγκρίνει δημοσιονομική βοήθεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις ύψους 200 δισεκ. δολ., όπως και επιδόματα ανεργίας ύψους 100 δισεκ. δολ.
Έχοντας περισσότερα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν ξανά - αν και ο αργός ρυθμός εμβολιασμού ίσως να σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά θα παραμείνουν επιφυλακτικά στις αρχές του έτους.
«Ενώ το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί εντυπωσιακά το α’ τρίμηνο του 2021, αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στις καταναλωτικές δαπάνες θα είναι πολύ μικρότερος από το συνηθισμένο λόγω του ιού» δήλωσε η Goldman Sachs.
Οι κρατικοί περιορισμοί για τον έλεγχο του ιού πιθανότατα θα παραμείνουν αυστηροί στο α’ τρίμηνο του 2021 και πολλά νοικοκυριά είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις επαφές για κατανάλωση.
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης και η επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού σημάνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει πιθανώς τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι πολλοί αναμένουν σήμερα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η πρώτη αύξηση θα φέρει τα επιτόκια στο 0,25%.
Goldman estimates of disposable income in the first quarter of 2021
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης