Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Το 1% της Αμερικανικής elit κατέχει το 36% του πλούτου σήμερα, από 5% 1990

Strategic Culture: Το 1% της Αμερικανικής elit κατέχει το 36% του πλούτου σήμερα, από 5% 1990
Στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως το 1% των υπερπλούσιων στις ΗΠΑ διπλασίαζε τον πλούτο του κάθε δεκαετία από το 1990 και μετά
Ο πίνακας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για την «Διανομή του πλούτου των νοικοκυριών στις ΗΠΑ από το 1989», αποκαλύπτει πως το ποσοστό του ιδιωτικού πλούτου  ΗΠΑ που κατέχει το πλουσιότερο 1%, έχει αυξηθεί από 5% το 1990 σε 36% σήμερα, γεγονός που μαρτυρά μια επταπλάσια αύξηση.
Αν είχε εικοσαπλάσια αύξηση, τότε το πλουσιότερο 1% θα είχε ήδη στην κατοχή της ολόκληρη τη χώρα, δεδομένων των συνθηκών, το 100% μπορεί να επιτευχθεί περίπου το έτος 2035!
Τα στατιστικά αποκαλύπτουν ένα διπλασιασμό του ποσοστού του ιδιόκτητου πλούτου κάθε δεκαετία από το 1990 και μετά.
Με τον ίδιο ρυθμό θα έφταναν στο 72% περίπου το 2030.
Αν επιτευχθεί η απόλυτη κατοχή, όλοι οι άλλοι θα εργάζονταν γι 'αυτούς ή σε χρέος προς αυτούς.
Το φτωχότερο 99% δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν αυτό που θα προσφέρουν οι εταιρείες που ανήκουν στο πλουσιότερο 1%.
Προφανώς, έρχεται μια τεράστια οικονομική συντριβή, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σύντομα πριν από το έτος 2035 μπορεί να / ή θα συμβεί η μέγα-συντριβή.

Η αρχή του... πολλαπλασιασμού

Αυτός ο πίνακας της FED ξεκινά από το 1989, ωστόσο, άλλες μελέτες τοποθετούν την αρχή της αύξησης της συγκέντρωσης πλούτου στην Αμερική μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου το έτος 1981. 
Ο Ronald Reagan ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την αλλαγή, αλλά κανένας από τους επόμενους προέδρους των ΗΠΑ δεν έκανε τίποτα για να αντιστρέψει της πολιτικές της «απληστίας».
Απεναντίας...
Ήταν οι διαμορφωτές της φιλοσοφίας «Η απληστία είναι ευλογία!», που τώρα ονομάζεται φιλελευθερισμός και στην ηπειρωτική Ευρώπη  «νεοφιλελευθερισμός».
Πριν από τον Πρόεδρο Reagan, κανένας Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν οπαδός της πλήρους ελεύθερης αγοράς, πλην του υποψήφιου προέδρου του 1964,  Ρεπουμπλικάνου Barry Woodward,

Η «απληστία είναι ευλογία!»

Η φιλοσοφία αυτή έχαιρε σεβασμού Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τουλάχιστον 16 χρόνια προτού εκλεγεί ένας απόλυτα «φιλελεύθερος» Πρόεδρος το 1980.
Ακόμη και μετά τον Reagan, η Αμερική βρίσκεται στην εποχή του Reagan.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απλώς προσθέτει υποκρισία σε αυτό, καταδικάζοντας την απόλυτα ελεύθερη αγορά.
Αυτή η στάση του να αφήνεις ελεύθερη την αγορά να λειτουργεί ενώ την καταδικάζεις, ονομάζεται σήμερα «φιλελευθερισμός».
Αυτή η ιδεολογική υποκρισία έχει γίνει μια κοσμική θρησκεία, η οποία πιστεύεται ειδικά από πολλούς θρησκευτικούς ανθρώπους στην Αμερική - «Αφήστε τον Θεό να το κάνει!» (Διαφορετικά ονομάζεται: τήρηση του φυσικού νόμου.)
Μεταξύ ορισμένων, ονομάζεται «Θεολογία της Ευημερίας».
Δεδομένου ότι εντάσσει αποτελεσματικά τους υπερ-πλούσιους σε ένα νέο είδος αγιασμού, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής - ειδικά οι Ρεπουμπλικανικοί - δεν θα αντιταχθούν ποτέ σε αυτό.
Σε τελική ανάλυση: είναι απλώς μια άλλη μορφή ελευθερίας, που θεοποιεί τους πλούσιους και περιφρονεί τους φτωχούς.

Το χρήμα αλληλοϋποστηρίζεται

Από το 2014, το κορυφαίο 0,1% των Αμερικανών κατείχε σχεδόν τόσο πλούτο όσο και το κάτω 90%.
Το κορυφαίο 0,1% κατείχε περισσότερα από ό, τι ολόκληρο το κατώτατο όριο το 80%.
Επιπλέον, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έχουν πλέον απόλυτη δύναμη βέτο εναντίον οποιουδήποτε υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και των δύο μερών, όπως ο Bernie Sanders, τον οποίο κανένας δισεκατομμυριούχος δεν θέλει να τον δει πρόεδρο.
Μόνο οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από μερικούς δισεκατομμυριούχους έχουν μια κάποια ρεαλιστική πιθανότητα, ακόμη και να γίνει υποψήφιος για το χρίσμα.
Δυστυχώς, αρκετοί Αμερικανοί μπορούν να χειραγωγηθούν ώστε να εξαπατηθούν από την αδιάκοπη προπαγάνδα που χρηματοδοτείται από τους υπερ-πλούσιους.
Κάθε υποψήφιος που αντιτίθεται στους υπερ-πλούσιους δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να κερδίσει εκλογές.
Πολλοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι - και σχεδόν κάθε Ρεπουμπλικανός - μάλιστα υπερασπίζονται υπερβολικά τους υπερ-πλούσιους και τουλάχιστον σιωπηρά υποτιμούν την εργασία και αποθεώνουν το κεφάλαιο «ο επιχειρηματίας», αλλά μια τέτοια κατάσταση θα ήταν αδιανόητη σε οποιοδήποτε έθνος διαθέτει ενημερωμένο και λογικό εκλογικό σώμα, γιατί συνεπάγεται τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που καταψηφίζουν τον εαυτό τους.
Οι άνθρωποι δεν το κάνουν αν δεν εξαπατηθούν όπως το να πιστεύουν ότι «είμαι επιχειρηματίας» επειδή κατέχω, ίσως, ένα εστιατόριο με χάμπουργκερ ή λαμβάνω κάποιο εισόδημα από ενοίκια.
Όποιος δεν υποστηρίζεται από τουλάχιστον τους καπιταλιστές επιχειρηματικών συμμετοχών δεν είναι «επιχειρηματίας» για τον οποίο οι ομοσπονδιακοί πολιτικοί πιθανότατα θα νοιαστούν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σήμερα, το 36% του ιδιωτικού πλούτου της Αμερικής ανήκει σε κορυφαία ποσοστά, ενώ το 1990 μόνο το 5% ήταν.

Τα χρηματιστήρια

Ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ιδιωτικού πλούτου των ΗΠΑ πηγαίνει στα χρηματιστήρια, επειδή υπάρχει ένα τεράστιο πλεόνασμα που υπερβαίνει τη δυνατότητα των ιδιοκτητών του να ξοδεύουν για δική τους κατανάλωση.
Επιπλέον, επειδή η κρίση Covid-19 πλήττει τους εργαζομένους πιο σκληρά και οι χρηματιστηριακές αγορές ανέρχονταν το 2020, το ποσοστό του ιδιωτικού πλούτου της Αμερικής που ανήκει στο πλουσιότερο 1% εκτινάχθηκε στα ύψη το 2020.
Το ερευνητικό ειδησεογραφικό blog του David Sirota The Daily Poster είχε τίτλο στις 30 Δεκεμβρίου "10 Στατιστικές που τρελαίνουν", οι τέσσερις πρώτες ήταν:

- Το σύνολο των επιταγών επιδότησης των 2.000 δολαρίων (465 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι μικρότερο από το μισό ποσό του πλούτου που συγκέντρωσαν οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας (1 τρισεκατομμύριο δολάρια).
- Το συνολικό κόστος των επιταγών είναι μικρότερο από το ποσό που μόλις 16 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την καθαρή τους αξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας (471 δισεκατομμύρια δολάρια).
- Ο Jeff Bezos και ο Elon Musk κέρδισαν περισσότερο πλούτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας (158 δισεκατομμύρια δολάρια) από ό, τι το Κογκρέσο μόλις εξουσιοδότησε για πρόσθετα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια Αμερικανούς (120 δισεκατομμύρια δολάρια)
- Ο προσωπικός πλούτος του Jeff Bezos αυξήθηκε περισσότερο κάθε δευτερόλεπτο του 2020 (2.800 δολάρια) από το ποσό που εξετάζει το Κογκρέσο να δώσει στους Αμερικανούς που αντιμετωπίζουν έξωση, λιμοκτονία και πτώχευση (2.000 $).
- Οι βουλευτές του Κογκρέσου πληρώνουν 3.300 δολάρια κρατικού χρήματος κάθε εβδομάδα για να βρουν τρόπους για να μπλοκάρουν 2.000 δολάρια επιταγές σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλο και περισσότερο της χώρας ανήκει στο πλουσιότερο 1%, όλο και περισσότερο η κυβέρνηση ελέγχεται επίσης από το πλουσιότερο 1%, επειδή τα χρήματα φέρνουν δύναμη (όπως η ικανότητα πρόσληψης και απολύσεως υπαλλήλων και άλλων πράκτορες), και ειδικά φέρνει τη δύναμη να προσλάβει λομπίστες, και να κάνει χάρες για τα μέλη του Κογκρέσου, και να προσλαμβάνει όλους όσους συνταξιοδοτούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο πρώην εκλεγμένων αξιωματούχων, αλλά και πρώην υπαλλήλων σταδιοδρομίας.
Η περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ υπηρεσίας προς την κυβέρνηση και εξυπηρέτησης των ανθρώπων που χρηματοδοτούν εκλογικές εκστρατείες (το πλουσιότερο 1%), περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα, καθώς το πλουσιότερο 1% κατέχει όλο και περισσότερο τη χώρα.
Εάν θα κατέχουν το 100% του ιδιωτικού πλούτου, θα ελέγχουν επίσης το 100% της κυβέρνησης, και επομένως θα έχουν και το 100% του κρατικού πλούτου.
Τι λέει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για αυτό; Θα ήταν μια απόλυτη δικτατορία από το πλουσιότερο 1%.
Αλλά τι λέει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για αυτό;

Το σημείο καμπής, η αρχή του κακού

Το σημείο καμπής ήταν στην πραγματικότητα το 1976, η ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Buckley κατά Valeo (αλλά με τη διαφωνία του δικαστή Byron White εν μέρει), η οποία ανέφερε ότι δεν μπορούν να τεθούν όρια στις συνολικές πολιτικές δωρεές ενός ατόμου, επειδή αυτά τα χρήματα είναι «λόγος» και η πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύει τυχόν νόμους κατά της ελευθερίας του «λόγου» - όπως κατά του ψέματος ή κατά οποιασδήποτε άλλης μορφής έκφρασης, ανεξάρτητα από το πόσο επιβλαβής είναι. 
Το Δικαστήριο έκρινε ότι αν τα περισσότερα χρήματα σημαίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στην κυβέρνηση, τότε δεν είναι εντάξει.
Ωστόσο, ο δικαστής Byron White, είπε ότι «το Κογκρέσο και οι υποθέσεις αυτού του Δικαστηρίου το έχουν αναγνωρίσει ως θανάσιμο κίνδυνο κατά του οποίου πρέπει να ληφθούν προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα.
Αυτή η ομόφωνη εξίσωση «χρήματος» - «λόγου» ήταν η αρχή του τέλους της αμερικανικής μέχρι τότε περιορισμένης δημοκρατίας, και σηματοδότησε την αρχή της σημερινής αμερικανικής αριστοκρατίας - της αριστοκρατίας του πλούτου της Αμερικής.
Αλλά ήταν οι Ιδρυτές της Αμερικής υπέρ της δημιουργίας αριστοκρατίας;
Δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος τους να αποτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί;
Ήταν προδότες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης