Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 5 εβδομάδων βρέθηκε το γερμανικό 10ετές ομόλογο

Σε υψηλό 5 εβδομάδων βρέθηκε το γερμανικό 10ετές ομόλογο
Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι δεν θα ανέβουν οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη καθώς τα νέα lockdowns φρενάρουν την οικονομική δραστηριότητα και αποκλείουν άνοδο του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε εβδομάδων εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ωθούμενες από την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ήταν αυξημένες οι προσδοκίες για νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια και διεύρυνση του πακέτου στήριξης της οικονομίας πέραν των 900 δισ. δολ. που έχουν ήδη εγκριθεί.
Τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επάγονται ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι το οποίο οι αγορές έχουν αρχίσει, ως φαίνεται, να προεξοφλούν.

Γερμανικό bund

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο -0,53%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 15 ημερών.
Κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και της Βρετανίας.
Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020, κλιμακούμενη οκτώ μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, ο βασικός δείκτης της αγοράς που μετρά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,2871%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Πληθωρισμός

Στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει εξασθενημένος και δεν υπάρχει φόβος για την εκδήλωσε πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να δικαιολογεί περαιτέρω κλιμάκωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της όπως η Fed όσον αφορά τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης