Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Απρόθυμος ο Μητσοτάκης να ελέγξει εν μέσω κορωνοϊού την Εκκλησία

Reuters: Απρόθυμος ο Μητσοτάκης να ελέγξει εν μέσω κορωνοϊού την Εκκλησία
Παρά το αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις εκκλησιαστικές αρχές να δώσουν το παράδειγμα, οι πιστοί παρευρέθηκαν στις λειτουργίες
Οι ελληνικές χριστιανικές εκκλησίες τέλεσαν τις λειτουργίες των Θεοφανείων σήμερα, 6 Ιανουαρίου 2021, αψηφώντας ανοιχτά τους κυβερνητικούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό που απαγόρευαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών τελετών σε μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του Ορθόδοξου ημερολογίου.
Αυτό αναφέρει το Reuters, τονίζοντας ότι παρά το αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις εκκλησιαστικές αρχές να δώσουν το παράδειγμα σε μια κρίση που στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 στην Ελλάδα, οι πιστοί παρευρέθηκαν στις λειτουργίες, αν και είχαν τεθεί όρια στον αριθμό που επιτρέπεται στις εκκλησίες ταυτόχρονα.
«Οι κρατικές εντολές είναι ένα πράγμα και η πίστη είναι άλλο», είπε ένας 38χρονος πιστός, αφού παρακολούθησε το πρωί τη λειτουργία σε εκκλησία στα περίχωρα της Αθήνας.
«Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας διατάξει τι να κάνουμε», πρόσθεσε ο πιστός στο Reuters.

Η στάση της αστυνομίας

Η αστυνομία βρέθηκε έξω από αρκετές εκκλησίες, αλλά δεν επενέβη.
Ωστόσο, καθώς τα πλήθη συσσωρεύονταν έξω από κάποιες εκκλησίες, υπήρξαν αυστηρές συστάσεις, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα.
Η εικόνα έδειξε την απροθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη να επιδιώξει αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ελληνική δημόσια ζωή, αναφέρει το Reuters.
Την Κυριακή, οι αρχές επέκτειναν τα δημόσια μέτρα lockdown, αποσύροντας την άδεια που είχε προηγουμένως χορηγηθεί για τις λειτουργίες των Θεοφανίων, με τη συμμετοχή 50 ατόμων σε μεγάλες εκκλησίες και 25 σε μικρότερες.
Τη Δευτέρα, σε μια σπάνια παράσταση διαφωνίας από αρχές της Εκκλησίας που σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι δεν υπήρχε δικαιολογία να μην τελεστούν οι λειτουργίες των Θεοφανίων.

Δεν... ακυρώθηκε η ρίψη σταυρού

Κατά την ημέρα των Θεοφανείων ρίχνεται ο σταυρός στις θάλασσες.
Αν και απαγορεύτηκε φέτος το τελετουργικό στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, τα τηλεοπτικά βίντεο του Reuters έδειξαν ότι ένας ιερέας ευλογούσε τα νερά με έναν σταυρό που φιλήθηκε από έναν μικρό αριθμό πιστών.
«Εάν ένας ιερέας πάει με έναν κληρικό για να ευλογήσει τα νερά χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι, ποιο θα ήταν το πρόβλημα;» ανέφεραν οι πιστοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης