Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η αύξηση - ρεκόρ του δημόσιου χρέους θα πλήξει ακόμα πιο σκληρά τις αναδυόμενες αγορές

Fitch: Η αύξηση - ρεκόρ του δημόσιου χρέους θα πλήξει ακόμα πιο σκληρά τις αναδυόμενες αγορές
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας έτσι τα 77,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 94% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
Μια αύξηση ρεκόρ του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο θα πλήξει δυσανάλογα τις αναδυόμενες αγορές, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να μην επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια και την εξυπηρέτηση χρέους που προκαλούν ανησυχία, αναφέρει η Fitch Ratings, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2020.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας έτσι τα 77,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 94% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες για την υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έκθεση και οι εκτιμήσεις της Fitch

Τόσο η αύξηση όσο και τα επίπεδα χρέους βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, αναφέρει ο επικεφαλής παγκόσμιων αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack σε έκθεση, προσθέτοντας ότι η τελευταία δόση των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάστηκε επτά χρόνια για να χτιστεί.
Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί στο 2% από 4% την τελευταία δεκαετία στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, το ποσοστό αυξήθηκε από 4,3% σε 5,1%.
Η Fitch προβλέπει ότι οι καταβολές τόκων από κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές θα συγκλίνουν έως το 2022 σε περίπου 860 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, οι κρατικές αποπληρωμές τόκων διπλασιάστηκαν σε σχέση τόσο με το ΑΕγχΠ όσο και με τα έσοδα από το 2012.
Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αδυναμίες αποπληρωμής το 2021, δήλωσε τέλος ο McCormack.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης