Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Με την πλάτη στον τοίχο η Γαλλία, απέτυχε στον εμβολιασμό κατά του Covid

Saxo Bank: Με την πλάτη στον τοίχο η Γαλλία, απέτυχε στον εμβολιασμό κατά του Covid
Η Γαλλία περίμενε το εμβόλιο της Sanofi... το οποίο δεν έρχεται
Η Γαλλία κατατάσσεται τελευταία στον παγκόσμιο χάρτη των εμβολίων του Bloomberg με μόνο 516 άτομα εμβολιασμένα από την έναρξη της εκστρατείας στις 27 Δεκεμβρίου 2020.
Αντιμέτωπη με σκληρή κριτική για τη στρατηγική της, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά είναι απίθανο ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του περίπου 23-25 ​​εκατομμυρίων εμβολισμένων μέχρι τον Ιούνιο - κάτι που θα σήμαινε κατά μέσο όρο 140.000 άτομα εμβολιασμένα σε καθημερινή βάση επί επτά ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Saxo Bank.
Με τη Γαλλία να έχει ήδη καθυστερήσει στη διανομή του εμβολίου και την προοπτική του εφοδιασμού, ο κίνδυνος αυξάνεται ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που θα επιβαρύνουν την ανάκαμψη.

Τι συμβαίνει με τη στρατηγική της Γαλλίας για τα εμβόλια;

Η προμήθεια εμβολίων φαίνεται να έχει κακή διαχείριση με προτίμηση για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από έναν τοπικό παίκτη, τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi.
Όμως αυτή ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2021 αφού τα προσωρινά αποτελέσματα έδειξαν χαμηλή ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους.
Η εφαρμογή περιορίζεται στους ιατρούς αντί να δημιουργηθούν κέντρα μαζικού εμβολιασμού, όπως στη Γερμανία και στο Ισραήλ.
Οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να δουν το γιατρό τους για μια προπαρασκευαστική επίσκεψη κατά την οποία ενημερώνονται για όλες τις πτυχές και τις συνέπειες του εμβολίου, το οποίο διαρκεί περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα και στη συνέχεια έχουν τέσσερις ημέρες για αναθεώρηση.
Λόγω των αποτυχιών που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, ειδικά όσον αφορά την αποθήκευση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης, εκτιμάται ότι περίπου 25% έως 30% των 200 εκατομμυρίων δόσεων που αγόρασε η Γαλλία θα μπορούσε να χαθεί οριστικά.


Τι πρέπει να γίνει;

Υπάρχει αναμφισβήτητα έντονη δυσπιστία στον εμβολιασμό στη Γαλλία, η οποία αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας μετά από μια σειρά σκάνδαλων που άφησαν μια διαρκή κηλίδα στη φήμη του τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Μια μελέτη από το IPSOS που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο έδειξε την έκταση του προβλήματος: μόνο το 54% του πληθυσμού είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί κατά του Covid έναντι 87% στην Ινδία και 67% στη Γερμανία.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση επέλεξε ένα αργό πρωτόκολλο που θα είναι δαπανηρό οικονομικά και είναι απίθανο να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο.
Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακόμη και το αντίθετο.
Η αργή διάθεση του εμβολίου ενισχύει την ιδέα, μεταξύ των σκεπτικιστών του εμβολίου ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να κρύψει ή τουλάχιστον ότι οι αρχές φοβούνται τις πιθανές απροσδόκητες παρενέργειες του εμβολίου.

Δυσανάλογο το κόστος

Οικονομικά, αυτή η στρατηγική, που είναι μοναδική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, θα είναι πολύ δαπανηρή, σύμφωνα με τη Saxo Bank.  
Υποθέτοντας ότι η Γαλλία καταφέρνει να επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του Ιουνίου, ο οποίος δεν αρκεί για να επιτύχει την ασυλία της αγέλης, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μορφές περιορισμών πιθανότατα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.

Το απαισιόδοξο σενάριο

Το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε αυστηρότερο lockdown ή να παρατείνει την απαγόρευση της νύχτας εάν οι νέες μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική εξαπλωθούν περαιτέρω στη χώρα, αναζωπυρώνοντας το φάντασμα μιας νέας ύφεσης.
Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Όσο περισσότερο περιμένουμε την ασυλία της αγέλης (που μπορεί να είναι περίπου το 70% -75% του συνολικού πληθυσμού με τις νέες μεταλλάξεις σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έναντι του προηγούμενου 60%), τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα εξάπλωσης ενός μεταλλαγμένου ιού, καθιστώντας το εμβόλιο αναποτελεσματικό.
Η Γαλλία έχει ήδη χάσει πολύτιμες εβδομάδες στη μάχη και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια εφοδιασμού που προκύπτουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης